Bigos na śliwowicy

Domowy bigos to jeden z klasyków kuchni polskiej. A najlepszy to bigos na śliwowicy. Mięsne kawałki, duża porcja i przyprawy - bigos w takim wydaniu będzie hitem od święta i nie tylko.

kapusta kiszonadania mięsnebigos

Czas przygotowania:
4320 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 147 głosów)

Składniki:

  • 5 kg kapusty kiszonej do bigosu
  • 1 duża główka białej kapusty
  • około 5 kg
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 230 gram mrożonych surowych grzybów lesnych
  • 3 duże cebule
  • 1 golonka duża+ skórka wycięta z 2kg boczku surowego
  • 25 dag wołowiny
  • 25 dag cielęciny
  • 70 dag karkówki wieprzowej
  • 5 porcji żeberek krojonych tak by miały 3 kostki
  • 4 udka z kurczaka
  • 1,20 kg kiełbasy czosnkowej
  • 37 dag swojskiego wędzonego boczku
  • 3 szklanki wywaru grzybowego
  • 3 szklanki sosu z pieczenia mięsa
  • miałam mrożony
  • Suszone sliwki 10 sztuk
  • Żurawina suszona 1 łyżka
  • Miód naturalny 2 – 3 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy mały
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • Śliwowica około 0,5 szklanki
  • Wino białe około 0,5 szklanki
  • Sól
  • Jarzynka
  • pieprz
  • czosnek,papryka mielona
  • 2 opakowania przyprawy do bigosu
  • 6 listków laurowych
  • 13 ziaren ziela angielskiego
  • 5 litrów wody
  • 4-5 łyżek sosu chili słodko- pikantnego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Bigos zaczynamy od przygotowania kapusty. Gdy jest zbyt kwaśna
  • należy ją przepłukać
  • a potem pokroić i wrzucić do dużego garnka
  • dodać golonkę
  • skórę z boczku
  • 3 listki laurowe
  • 7 ziaren ziela i 1 łyżkę Jarzynki. Wlać 3-4 litry wody. Tak doprawioną kapustę na bigos gotować na wolnym ogniu
  • do miękkości mięsa
  • trwało to u mnie 3 godziny.
  • W drugim dużym garnku umieścić poszatkowaną kapustę
  • dodać marchewkę i oba selery pokrojone w kostkę
  • całe pietruszki
  • 1 cebulę
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego oraz mięsiwo do bigosu: udko
  • cielęcina
  • wołowina
  • żeberka
  • karkówka. Wlać 1 litr wody
  • sos grzybowy i sos z pieczenia mięsa. Dodać też skórkę odkrojoną z wędzonego boczku. Gotować do miękkości dodając jarzynkę
  • sól do smaku.
  • Następnie z kapusty kiszonej wyjąć golonkę
  • a kapustę przelać na sitko
  • aby ociekł z niej wywar
  • który zachować
  • może się przydać w trakcie gotowania bigosu.
  • Osączoną kapustę kiszoną dodać do kapusty słodkiej
  • dodać też suszone sliwki oraz żurawinę. Gotować dalej. W trakcie gotowania dodać miód do smaku - bigos zyska wyjątkowego smaku.
  • Pod koniec wlać alkohol
  • dodać pomidory z puszki
  • koncentrat pomidorowy i doprawić przyprawą do bigosu oraz sosem Chili.
  • Przez kolejne 2 dni powtórzyć gotowanie bigosu po około 1 godzinie.
  • Nadwyżkę bigosu zamrozić lub przełożyć do sterylnych słoików i pasteryzować przez 2 dni po 1 godzinie

Porady

Powyższy przepis na bigos to porcja dla kilkuosobowej rodziny - nadmiar najlepiej zawekować lub zamrozić. Nie polecam zmniejszać proporcji - dzięki takiej ilości składników, cały aromat z alkoholu i przypraw "przegryzie się" i bigos będzie smakować jak u babci.

Notka redakcyjna

Dobry bigos to zasługa dobrej kapusty kiszonej - użyj własnoręcznych przetworów lub zwróć uwagę, czy na pewno kupujesz kapustę kiszoną a nie kwaszoną. Kapusta kwaszona z dodatkiem octu może popsuć nawet najlepsze mięso, alkohol i cały bigos.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy