Bigos na śliwowicy

Domowy bigos to jeden z klasyków kuchni polskiej. A najlepszy to bigos na śliwowicy. Mięsne kawałki, duża porcja i przyprawy - bigos w takim wydaniu będzie hitem od święta i nie tylko.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.75 z 4 głosów)

Składniki

  • 5 kg kapusty kiszonej do bigosu
  • 1 duża główka białej kapusty, około 5 kg
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 230 gram mrożonych surowych grzybów lesnych
  • 3 duże cebule
  • 1 golonka duża+ skórka wycięta z 2kg boczku surowego
  • 25 dag wołowiny
  • 25 dag cielęciny
  • 70 dag karkówki wieprzowej
  • 5 porcji żeberek krojonych tak by miały 3 kostki
  • 4 udka z kurczaka
  • 1,20 kg kiełbasy czosnkowej
  • 37 dag swojskiego wędzonego boczku
  • 3 szklanki wywaru grzybowego
  • 3 szklanki sosu z pieczenia mięsa, miałam mrożony
  • Suszone sliwki 10 sztuk
  • Żurawina suszona 1 łyżka
  • Miód naturalny 2 – 3 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy mały
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • Śliwowica około 0,5 szklanki
  • Wino białe około 0,5 szklanki
  • Sól, Jarzynka, pieprz, czosnek,papryka mielona, 2 opakowania przyprawy do bigosu
  • 6 listków laurowych
  • 13 ziaren ziela angielskiego
  • 5 litrów wody
  • 4-5 łyżek sosu chili słodko- pikantnego

Przygotowanie

  1. Bigos zaczynamy od przygotowania kapusty. Gdy jest zbyt kwaśna, należy ją przepłukać, a potem pokroić i wrzucić do dużego garnka, dodać golonkę, skórę z boczku, 3 listki laurowe, 7 ziaren ziela i 1 łyżkę Jarzynki. Wlać 3-4 litry wody. Tak doprawioną kapustę na bigos gotować na wolnym ogniu, do miękkości mięsa, trwało to u mnie 3 godziny.
  2. W drugim dużym garnku umieścić poszatkowaną kapustę, dodać marchewkę i oba selery pokrojone w kostkę, całe pietruszki, 1 cebulę, 3 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego oraz mięsiwo do bigosu: udko, cielęcina, wołowina, żeberka, karkówka. Wlać 1 litr wody, sos grzybowy i sos z pieczenia mięsa. Dodać też skórkę odkrojoną z wędzonego boczku. Gotować do miękkości dodając jarzynkę, sól do smaku.
  3. Następnie z kapusty kiszonej wyjąć golonkę, a kapustę przelać na sitko, aby ociekł z niej wywar, który zachować, może się przydać w trakcie gotowania bigosu.
  4. Osączoną kapustę kiszoną dodać do kapusty słodkiej, dodać też suszone sliwki oraz żurawinę. Gotować dalej. W trakcie gotowania dodać miód do smaku - bigos zyska wyjątkowego smaku.
  5. Pod koniec wlać alkohol, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i doprawić przyprawą do bigosu oraz sosem Chili.
  6. Przez kolejne 2 dni powtórzyć gotowanie bigosu po około 1 godzinie.
  7. Nadwyżkę bigosu zamrozić lub przełożyć do sterylnych słoików i pasteryzować przez 2 dni po 1 godzinie

Wskazówki

Powyższy przepis na bigos to porcja dla kilkuosobowej rodziny - nadmiar najlepiej zawekować lub zamrozić. Nie polecam zmniejszać proporcji - dzięki takiej ilości składników, cały aromat z alkoholu i przypraw "przegryzie się" i bigos będzie smakować jak u babci.

Komentarz redakcji

Dobry bigos to zasługa dobrej kapusty kiszonej - użyj własnoręcznych przetworów lub zwróć uwagę, czy na pewno kupujesz kapustę kiszoną a nie kwaszoną. Kapusta kwaszona z dodatkiem octu może popsuć nawet najlepsze mięso, alkohol i cały bigos.
Grzyby mięso warzywa obiad bigos kapusta kiszona śliwowica kapusta słodka mięsiwo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze