Likier z białej czekolady to wyjątkowo smaczny i słodki trunek. Pasuje na wiele różnych okazji, a jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno podczas świąt, urodzin, spotkań z rodziną czy innych imprez okolicznościowych. Co ważne, zrobicie go w jedynie 30 minut.
StockFood
(średnia 4.55 z 153 głosów)
Masa czekoladowa: Czekoladę sieczemy na drobne kawałki. W garnku z grubym dnem zagotowujemy mleko ze szczyptą soli. Dodajemy do niego cukier, cukier wanilinowy i połamaną czekoladę. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie odkładamy do przestudzenia.
Nalewka biała czekolada: Do wystudzonej masy, cały czas mieszając, dodajemy spirytus oraz zimną, przegotowaną wodę. Gotową nalewkę przelewamy do szklanych butelek lub podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Porady
- Likier można również przygotować na bazie czekolady mlecznej czy gorzkiej. Do jego przyrządzenia można również użyć mieszanki różnych rodzajów czekoladowych słodkości.
- Jeśli nie przepadacie za wysokoprocentowymi trunkami, możecie przygotować likier z białej czekolady na wódce. Będzie on znacznie słabszy od jego klasycznej wersji, a smak alkoholu będzie mniej wyczuwalny.
- Domowy likier z białej czekolady można również przygotować na bazie whisky.
- Na bazie nalewki z białej czekolady można przyrządzić rozmaite drinki, jak choćby Arches of Rome, Chocolate Martini czy Plymouth Chocolate Gimley.
- Likier polecamy serwować w kieliszkach na nóżce – dzięki temu dłużej utrzyma on pożądaną temperaturę. Podany w estetycznej karafce będzie ozdobą każdego stołu.
- Gotowy trunek należy przelać do wyparzonych i umytych szklanych butelek. W przeciwnym razie może się on szybko zepsuć.
Likier biała czekolada to trunek, który posmakuje nie tylko paniom, ale i panom. Do jego przygotowania potrzebujemy przede wszystkim czekolady, spirytusu lub wysokoprocentowej wódki oraz mleka. Przyda się też cukier i mleko, by całość nabrała słodkiego smaku i charakterystycznej, kremowej konsystencji.
Przepis na likier z białej czekolady można jednak modyfikować. Podane w nim mleko można zastąpić dodatkiem większej ilości wody. Można również dodać do niego mleko skondensowane. Wówczas będzie gęstszy i słodszy. Jego smak można również urozmaicić za pomocą ulubionych przypraw – cynamonu czy laski wanilii. Świetnie smakuje również na bazie czekolady mlecznej. W takiej wersji należy jednak zastąpić mleko mieszanką wody i jakościowego kakao.
Likier z białej czekolady na spirytusie nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje w wersji solo, podany na kostkach lodu, ale można też polewać nim rozmaite wypieki i desery. Doskonale komponuje się z ciastami owocowymi - przede wszystkim z tymi lekko kwaskowymi, ponieważ ich smak przełamuje słodycz likieru.
Smak likieru z ciemnej czekolady można wzbogacić dodatkiem wiśni, zaś białą czekoladę można podkręcić posmakiem pomarańczy. Likier czekoladowy można również przełamać orzeźwiającym smakiem mięty - wystarczy że do kieliszka dodamy kilka kropli likieru czy syropu miętowego. Wyborny jest również likier kokosowy z białą czekoladą.
Likier z białej czekolady można spożywać od razu po przygotowaniu. Warto jednak zaczekać kilka dni, aby jego smak się wzmocnił - wówczas będzie jeszcze lepszy. Trzeba tylko pamiętać, aby przechowywać go w lodówce - tym bardziej, że najlepiej smakuje schłodzony. W niskiej temperaturze zachowa świeżość przez około 2–3 tygodnie.
Przechowywanie w lodówce może jednak sprawić, że likier zgęstnieje. Przed podaniem polecamy go wyjąć, by lekko się ogrzał. Jeśli jego gęstość będzie zbyt duża, można go podgrzać w kąpieli wodnej.
Komentarze