Klops wołowy z marchewką

Ocena:

4.45 (166)

  • 1 godz. 5 min.
  • dla 6 osób
smaczne, proste

Składniki:

  • Składniki Na Klops
  • 50 dkg mielonej wołowiny
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula (drobno pokrojona)
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki przyprawy do grila
  • sól
  • pieprz
  • 15-20 dkg bułki tartej (najlepiej Panko)
  • opakowanie sosu do pieczeni np. Knorr
  • Składniki Na Marchewke
  • 80 dkg marchewki (mała, pocięta na 1cm kawałki)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka koperku posiekanego bardzo drobno
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki nasion dyni

Klops wołowy z marchewką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Klops
  • wymieszaj wszystkie składniki, uformuj podłużny klops, zapiekaj ok. 1 godziny.
  • Marchewka
  • umieść marchewka na blaszce, skrop olejem i wymieszaj. Zapiekaj ok. 40 min. aż będzie miękka.
  • Do garnka wlej sok i miód. Gotuj ok. 10 min. mieszając aż odparuje około połowa płynu, zdejmij z ognia, dodaj masło, sok z cytryny i koperek, wumieszaj. Dodaj upieczoną marchewkę, posól, popieprz, dodaj nasiona dyni.
  • Klops podawaj polany sosem pieczeniowym z marchewką i ewentualnie z zielonym groszkiem ugotowanym na parze.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne