Barszczyk z botwinki

Smaczna zupa typowo wiosenna.

dodany przez: albertos

zupy barszcz botwinka dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.29 z 174 głosów)

Składniki:

  • kość na wywar
  • 2 pęczki botwiny
  • 5 jaj
  • woda
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • koperek
  • szczypiorek
  • 0,5 szklanki śmietany

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Barszczyk z botwinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na kości gotujemy wywar zdejmując co jakiś czas szumowinę. Dodajemy przyprawy. Po około godzinie gotowania dodajemy pokrojone łodyżki i małe buraczki( wcześniej oczyszczone), gotujemy około 10 minut i dodajemy pokrojone listki. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do barszczu wraz z sokiem z cytryny. Po około 15. minutach barszcz doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone jajka ugotowane wcześniej na twardo. Zdejmujemy barszcz z ognia i zabielamy śmietaną. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek.

Kalorie: 200

Porady

Zobacz przepis: barszcz biały


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy