Bananowe placuszki

Przepis na pyszne śniadanie nie tylko dla najmłodszych: bananowe placuszki z konfiturą.

DeseryPlackiNaleśniki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 152 głosów)

Składniki:

  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 15 dag mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 2 banany
  • masło do smażenia
  • konfitura wiśniowa lub wiśnie w syropie

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Masło miksujemy z jajkami, mlekiem i cukrem na puszystą masę. miksując, powoli wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Kiedy ciasto będzie jednolite i lekkie, zostawiamy pod przykryciem na 10 min. Obrane banany drobno kroimy, mieszamy z ciastem. Na maśle smażymy okrągłe, niezbyt grube placuszki (mniej więcej po 3 min z każdej strony). Placuszki układamy w piramidki (powinno wyjść po 6 na stosik). Dekorujemy konfiturą albo wiśniami. Żeby placki nie stygły i nie stały się przez to gumowate, te już usmażone trzymamy w piekarniku rozgrzanym do 60°C

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy