Pikantna zupa z dyni

Przygotowanie: 50 min Gotowanie: 25 min Porcja: 150 kcal

Dodany przez:

Pikantna zupa z dyni

Kremy

Czas przygotowania:
Kalorie:
150 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 70 dag dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 wyłuskanych orzechów włoskich
  • 2 cebule dymki
  • strączek papryki chili
  • łyżka startego chrzanu
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • sól, gałka muszkatołowa
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w małą kostkę, włożyć do garnka. Dodać łyżkę oliwy, szklankę bulionu, przykryć i dusić do miękkości (20/30 minut). Ugotowaną dynię zmiksować wraz z wywarem.
  2. Orzechy posiekać. Papryczkę chili dokładnie oczyścić, usunąć pesteczki, opłukać, miąższ bardzo drobno posiekać.
  3. Cebulki dymki oczyścić, obrać, drobno posiekać. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, podsmażyć.
  4. Dżem podgrzać, przetrzeć przez sito. Dołożyć do zmiksowanej dyni wraz z cebulą, posiekaną papryczką chili i startym chrzanem.
  5. Dolać pozostały wywar, wymieszać, podgrzać, gotować kilka minut. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Przyprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatołową, ewentualnie dosolić. Zupę nalać na talerze, posypać orzechami.

Wskazówki

Zupę warto posypać tartym twardym serem.

dynia zupa orzechy włoskie zupy pikantnie Świat sera
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze