Pikantna zupa z dyni

Przygotowanie: 50 min Gotowanie: 25 min Porcja: 150 kcal

Zupykrem

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 193 głosów)

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 70 dag dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 wyłuskanych orzechów włoskich
  • 2 cebule dymki
  • strączek papryki chili
  • łyżka startego chrzanu
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • łyżeczka soku z cytryny

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dynię obrać
  • usunąć pestki
  • miąższ pokroić w małą kostkę
  • włożyć do garnka. Dodać łyżkę oliwy
  • szklankę bulionu
  • przykryć i dusić do miękkości (20/30 minut). Ugotowaną dynię zmiksować wraz z wywarem.
  • Orzechy posiekać. Papryczkę chili dokładnie oczyścić
  • usunąć pesteczki
  • opłukać
  • miąższ bardzo drobno posiekać.
  • Cebulki dymki oczyścić
  • obrać
  • drobno posiekać. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni
  • wrzucić cebulę
  • podsmażyć.
  • Dżem podgrzać
  • przetrzeć przez sito. Dołożyć do zmiksowanej dyni wraz z cebulą
  • posiekaną papryczką chili i startym chrzanem.
  • Dolać pozostały wywar
  • wymieszać
  • podgrzać
  • gotować kilka minut. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką
  • zagotować. Przyprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatołową
  • ewentualnie dosolić. Zupę nalać na talerze
  • posypać orzechami.

Kalorie: 150

Porady

Zupę warto posypać tartym twardym serem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy