Do najpopularniejszych deserów należą różnego rodzaju ciasta, takie jak sernik, szarlotka, brownie, tarta czekoladowa  czy tiramisu. Chętnie sięgamy też po lody, kremy czekoladowe lub krem brulee. Jeśli jednak macie ochotę przygotować coś innego, ale równie pysznego – koniecznie przyrządźcie ten prosty deser. Sekret jego genialnego smaku tkwi w doskonałym kremie.

Jak przygotować pyszny deser z warstwami?

Potrzebne składniki: 

  • 800 mililitrów mleka
  • 8 żółtek
  • 1 cytryna
  • 60 g skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka cukru 
  • 300 g pokruszonych herbatników
  • cukier puder
  • orzeszki piniowe

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw podgrzejcie mleko z dodaną skórką z cytryny – róbcie to do momentu, aż prawie osiągnie temperaturę wrzenia. 
  2. Następnie utrzyjcie żółtka z mąką kukurydzianą i cukrem. 
  3. Do żółtek wlejcie trochę gorącego mleka i energicznie mieszajcie. 
  4. Kontynuujcie wlewanie mleka i cały czas ubijajcie masę. 
  5. Wlejcie mieszaninę z powrotem do garnka i podgrzewajcie na średnim ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając.
  6. Przestańcie podgrzewać masę, gdy zgęstnieje i zacznie bulgotać. 
  7. Poczekajcie, aż krem lekko ostygnie, a później przełóżcie go do szklanek, układając pomiędzy nimi pokruszone herbatniki.
  8. Całość udekorujcie orzeszkami i cukrem pudrem. 

Jak zrobić idealny krem? 

Idealny deser krem zależy od preferencji smakowych, ale ogólnie ważne jest, aby konsystencja była gładka i kremowa, a smak dobrze zbalansowany. Bardzo ważne jest, żeby wybrać składniki dobrej jakości, a później naprawdę porządnie je ze sobą wymieszać – tak, by nie było grudek. 

Masę powinniście gotować na małym ogniu i często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Po ugotowaniu ostudźcie krem – podajcie go, dopiero gdy nie będzie już zbyt gorący. Możecie go włożyć na chwilkę do lodówki lub zamrażalnika – wtedy uzyskacie bardziej kremową konsystencję.