Zupa krem z dyni

Zupa idealna na jesienne i zimowe dni - sycąca i rozgrzewająca!

Dodany przez:

Zupa krem z dyni

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 3.92 z 12 głosów)

Składniki

  • 2 ziemniaki średniej wielkości (obrane)
  • objętościowo 3 razy tyle dyni co ziemniaków (tej pomarańczowej, bez skórki)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki smietany
  • płaska łyżeczka curry
  • szczypta chili

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i dynię kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy, można go nie kroić. Do garnka wrzucamy wszyskie warzywa i podlewamy wodą tak aby jej poziom przekraczał jarzynki. wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie robimy grzanki- kilka kromek chleba (może być czerstwy) kroimy w drobną kostkę i rumienimy na suchej patelni. Gdy ziemniaki są miękkie doprawiamy zupę curry, solą i pieprzem i chili. Jeśli zupa jest za gęsta można ją rozrzedzić dolewając wodę,ale należy pamiętać, żeby ją zagotować. Zdejmujemy z ognia i całość miksujemy na krem. Do zupy dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Podajemy z grzankami (lub bez).
dynia obiad kolacja zupa curry ziemniaki grzanki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze