Zupa krem z dyni

Zupa idealna na jesienne i zimowe dni - sycąca i rozgrzewająca!

ZupyCurrykremgrzanki

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 184 głosów)

Składniki:

  • 2 ziemniaki średniej wielkości (obrane)
  • objętościowo 3 razy tyle dyni co ziemniaków (tej pomarańczowej, bez skórki)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki smietany
  • płaska łyżeczka curry
  • szczypta chili

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki i dynię kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy, można go nie kroić. Do garnka wrzucamy wszyskie warzywa i podlewamy wodą tak aby jej poziom przekraczał jarzynki. wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie robimy grzanki- kilka kromek chleba (może być czerstwy) kroimy w drobną kostkę i rumienimy na suchej patelni. Gdy ziemniaki są miękkie doprawiamy zupę curry, solą i pieprzem i chili. Jeśli zupa jest za gęsta można ją rozrzedzić dolewając wodę,ale należy pamiętać, żeby ją zagotować. Zdejmujemy z ognia i całość miksujemy na krem. Do zupy dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Podajemy z grzankami (lub bez).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy