Wśród polskich zup prym wiedzie ogórkowa, pomidorowa, rosół i żurek. Po pewnym czasie ich smak może się jednak już znudzić, dlatego warto postawić na małą kulinarną odmianę. Idealnie sprawdzi się wtedy zupa z babcinego przepiśnika. Jeśli raz jej spróbujecie – z wielką ochotą będziecie przyrządzać ją ponownie.
Smaczna i bardzo aromatyczna zupa od babci
Babcina zupa, poza tym, że naprawdę smaczna, to jest też bardzo sycąca i doda wszystkim dużo energii. Jest również szalenie zdrowa, ponieważ większość składników to warzywa, a więc dostarczy sporej dawki witamin wszystkim domownikom.
Sekret świetnego smaku zupy od babci tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa. To właśnie z tego powodu jest ona tak pyszna i aromatyczna. O co dokładnie chodzi? Poza ugotowaniem mięsa należy je też podsmażyć na patelni – dzięki temu wydobędziecie głębie jego smaku.
Przepis na zupę od babci
Potrzebne składniki:
- ok. 60 dag mięsa z kością, wieprzowego i wołowego (możecie użyć kości ze schabu, żeberek wołowych lub wieprzowych)
- ok. 25 dag chudego boczku (opcjonalnie: mięsa kurczaka lub wieprzowiny)
- 3 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1 por
- pół dużego selera
- cebula, przekrojona na pół (opalcie ją nad płomieniem)
- 5-6 ziemniaków (pokrójcie je w kostkę)
- trzy listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu
- 150 ml słodkiej śmietanki 30-36%
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
- Najpierw mięso razem z boczkiem zalejcie zimną wodą i gotujcie przez 45 minut.
- Dodajcie wszystkie warzywa (poza ziemniakami) i gotujcie do momentu, aż zrobią się miękkie.
- Następnie wrzućcie ziemniaki, całość posólcie i gotujcie do miękkości.
- Wyjmijcie z wywaru warzywa i mięso.
- Mięso musicie pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Później wrzućcie je z powrotem do garnka.
- Śmietanę wymieszajcie z mąką i wlejcie do zupy.
- Całość podgrzejcie, ale nie gotujcie ponownie.