Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem, z którego możecie wyczarować wiele dań. Jej neutralny smak sprawia, że dołożona do potrawy nie zakłóca jej smaku, a jednocześnie stanowi wartościowy odżywczo dodatek. Doskonale sprawdza się jako podstawa smażonych placuszków. Można nadziewać nią pierogi lub dodawać do zapiekanek. Można ścierać na tarce w długie pasma i używać jako zamiennik makaronu lub też wykonać z niej popisowy pasztet. Jest przepyszna, gdy faszeruje się ją wieprzowiną i ożywcza, gdy napotka się ją w sałatce. W każdej wersji jest smaczna i dodaje potrawie upragnionej wilgoci. 

Zupa z cukinii – co do niej dodać, aby była wyrazista w smaku?

Cukinia sama w sobie jest mdła. Trzeba ją więc mocno doprawić, aby stworzona z niej potrawa smakowała i miała wyrazisty charakter. Bardzo dobrze sprawdza się połączenie cukinii i czosnku, a także cebuli. Cukinia lubi się też z curry, jeśli więc zamarzy się wam zupa z cukinii na ostro, nic prostszego: dorzucacie tam ostrą paprykę, curry i cebulę i cieszycie się rozgrzewającym smakiem potrawy. Kiedy zupa ma was ochłodzić, pamiętajcie o dodatku jogurtu lub śmietany. Z cukinii można też stworzyć zupę-krem chłodnik, która odpowiednio obniży temperaturę ciała w gorące, upalne dni. Zupa z cukinii może też przybrać formę a’la żurek, kiedy dodacie do niej tartego chrzanu, twarogu, śmietany i ugotowanych jajek na twardo. 

Zupa z cukinii w 15 minut

Do wykonania ekspresowej zupy z cukinii potrzebujecie:

  • 1 małą cukinię
  • 1 średniej wielkości marchewkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczkę masła
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 litr bulionu (możecie rozpuścić kostkę rosołową w 1 litrze gorącej wody)
  • 1,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • koperek
  • pieprz oraz sól

Marchewkę i cukinię obieracie ze skórki, a następnie kroicie w drobną kosteczkę. Następnie rozgrzewacie łyżeczkę masła w garnku i wrzucacie tam warzywa. Dodajecie zmiażdżony ząbek czosnku, pieprz, sól, a także mąkę. Mieszacie, a potem zalewacie 1 litrem bulionu. Gotujecie 15 minut, zmniejszacie maksymalnie ogień pod garnkiem i dolewacie śmietankę. Wsypujecie posiekany koperek i zupa gotowa.