Gdy kończą się święta, czujemy przesyt ciężkich wypieków. Sernik z brzoskwiniami, babka majonezowa, czy mazurek kajmakowy były pyszne, ale nasz organizm daje znaki, by przejść na lżejsze potrawy. Dodatkowo po niektórych ciastach zostają niewykorzystane białka. Często po kilku dniach przechowywania w lodówce wyrzucamy je, bo nie wiemy co z nich zrobić. Nie tym razem. Mamy pomysł na doskonały deser z wykorzystaniem białek. Pyszny, a zarazem bardzo leciutki.

Co zrobić z resztkami świątecznych ciast?

Zapewne w każdym domu, po świętach zostały kawałki ciast. Niektóre już lekko podeschły i nie smakują jak zaraz po upieczeniu, a inne po prostu się przejadły. Zamiast jeść na siłę, można z nimi zrobić kilka rzeczy, by nie wyrzucić ani okruszka. Mamy kilka propozycji na wykorzystanie resztek wypieków:

Jednak po wypiekach często zostają białka. Można je zamrozić na później, ale my mamy lepszy pomysł - na piankowy deser i to bez pieczenia.

Lekka pianka z białek i galaretki

Ten deser jest tak banalnie prosty, a przy tym tak lekki, delikatny i pyszny, że już nigdy więcej nie zmarnujecie żadnego białka. Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie:

  • 4 białka
  • 1 opakowanie galaretki o ulubionym smaku

Galaretkę rozpuśćcie w 1 szklance gorącej wody i pozostawcie do ostygnięcia. Pilnujcie tylko, by nie zaczęła tężeć. Gdy galaretka będzie już chłodna, ubijcie białka na sztywną pianę, a następnie powolutku zacznijcie dolewać chłodną galaretkę i mieszajcie na najniższych obrotach, lub ręcznie. Gdy całość ładnie się połączy, przelejcie piankę do formy, lub do pucharków i wstawcie do lodówki na około 1 godzinę. To powinno wystarczyć, by pianka stężała. Podawajcie posypaną wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem, lub innym lekkim dodatkiem.

Opcja z herbatnikami

Jeśli chcecie by deser był bardziej treściwy, na dno foremki, albo pucharków wsypcie pokruszone herbatniki zmieszane z roztopionym masłem, by powstał kruchy spód. Deser będzie przypominał klasyczne ciasto. Jednak my wolimy tę lżejszą opcję, bez spodu.

Co można zrobić z białek?

Białka jajek można wykorzystać na znacznie więcej sposobów. Oto niektóre z naszych propozycji: