Lekkie i szybkie desery z udziałem owoców cieszą się ogromną popularnością, zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce się nic robić. A my przewrotnie zaproponujemy deser z warzywem, które świetnie sprawdza się w tej roli. Wiele osób przy takiej okazji zastanawia się, czy rabarbar trzeba obierać z skórki. Otóż młode i świeże łodygi można jeść ze skórką, bo kompletnie nie przeszkadza. Jednak okazy zebrane jako większe mogą już wymagać takiej interwencji. Ale tylko dlatego, że zdecydowanie może zmniejszyć się przyjemność w czasie jedzenia włóknistych fragmentami.
Składniki na lekki deser z rabarbarem
Mus z rabarbaru i truskawek:
- 300 g rabarbaru
- 150 g truskawek
- 60 ml wody lub soku pomarańczowego
- 25 g cukru, ksylitolu, erytrytolu lub stewii
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki 36%
- ziarenka z 1 laski wanilii
- opcjonalnie: 15 g cukru pudru, ksylitolu, erytrytolu lub stewii
- 200 g herbatników
Jak zrobić deser z rabarbarem lekki jak chmurka?
Przygotowanie krok po kroku:
- Odcinamy końcówki i liście. W razie potrzeby łodygi obieramy i kroimy w plasterki. Przekładamy je do garnka lub na głęboką patelnię. Wlewamy wodę lub sok pomarańczowy. Dosypujemy wybrany słodzik. Mieszamy i dusimy mniej więcej przez 8 minut. Od czasu do czasu warto zamieszać.
- W tym czasie myjemy truskawki, usuwamy z nich szypułki i kroimy na ćwiartki, małe wystarczy na połówki. Dokładamy je do podduszonego rabarbaru. Całość trzymamy na ogniu jeszcze około 5 minut. Owoce powinny się rozpaść przynajmniej częściowo. Mus owocowy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Bardzo zimną śmietankę przelewamy do miski, ubijamy na sztywno, najpierw przez kilka minut na najmniejszych obrotach, potem stopniowo je zwiększamy. Pod koniec dosypujemy cukier i ziarenka wyjęte z 1 laski wanilii. Zamiast niej można użyć aromat naturalny o ulubionym smaku, niezwykłej świeżości doda deserowi cytrynowy lub pomarańczowy. Sprawdzi się też skórka starta z tych owoców. Miksujemy aż powstanie gładka i błyszcząca masa.
- Herbatniki kruszymy blenderem. Można je też zawinąć je szczelnie w ściereczkę i uderzać nimi o blat lub po prostu użyć wałka do ciasta.
- Warstwy przekładamy do pucharków, zaczynając od pokruszonych herbatników, na nie nakładamy aromatyzowaną bitą śmietanę – część zostawiamy na wierzch – na nią wykładamy mus rabarbarowo–truskawkowy. Na koniec robimy kleksy ze śmietany.
Opcjonalnie możemy użyć również polewę czekoladową lub sos owocowy, którymi polewamy deser. Sprawdzi się też posypka z orzechów włoskich, laskowych, ziemnych lub pekanów. Jeśli wolicie gęstsze kremy, to polecamy zmiksować śmietankę z 250 g mascarpone. A w wersji fit równie dobry będzie jogurt naturalny, typu greckiego lub skyr.
Co można zrobić z rabarbarem?
Rabarbar, znany również pod nazwą rzewień, jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Jednak na stałe zagościł przede wszystkim do słodkich wypieków. Wiele osób przyjemnie wspomina rabarbar jedzony na surowo prosto z ogródka, a posypany cukrem był prawdziwym rarytasem. Jednym z pierwszych skojarzeń jest też kompot z rabarbaru, nierzadko z naturalnie podkręconą słodyczą w postaci jabłek lub truskawek. Co można jeszcze zrobić z tymi kwaskowatymi łodygami oprócz naszego deseru hitowego w 2024?
- Kiszony rabarbar – doskonale wpisuje się kiszonkowy szał,
- Tarta z rabarbarem i budyniem,
- Dżem z rabarbaru,
- Sok z rabarbaru na zimę,
- Lemoniadę rabarbarową,
- Dorośli zadowolą się nalewką z rabarbaru.
Mamy też muffinki, bułeczki, ciasto francuskie zapiekane z rabarbarem, ciasto: z kruszonką, z budyniem i bezą, z truskawkami, drożdżowe, jogurtowe, biszkopt, sernik, a nawet pleśniak z rabarbarem.















