Lekkie i szybkie desery z udziałem owoców cieszą się ogromną popularnością, zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce się nic robić. A my przewrotnie zaproponujemy deser z warzywem, które świetnie sprawdza się w tej roli. Wiele osób przy takiej okazji zastanawia się, czy rabarbar trzeba obierać z skórki. Otóż młode i świeże łodygi można jeść ze skórką, bo kompletnie nie przeszkadza. Jednak okazy zebrane jako większe mogą już wymagać takiej interwencji. Ale tylko dlatego, że zdecydowanie może zmniejszyć się przyjemność w czasie jedzenia włóknistych fragmentami.

Składniki na lekki deser z rabarbarem

Mus z rabarbaru i truskawek:

  • 300 g rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 60 ml wody lub soku pomarańczowego
  • 25 g cukru, ksylitolu, erytrytolu lub stewii

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • opcjonalnie: 15 g cukru pudru, ksylitolu, erytrytolu lub stewii
  • 200 g herbatników

Jak zrobić deser z rabarbarem lekki jak chmurka?

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Odcinamy końcówki i liście. W razie potrzeby łodygi obieramy i kroimy w plasterki. Przekładamy je do garnka lub na głęboką patelnię. Wlewamy wodę lub sok pomarańczowy. Dosypujemy wybrany słodzik. Mieszamy i dusimy mniej więcej przez 8 minut. Od czasu do czasu warto zamieszać.
  2. W tym czasie myjemy truskawki, usuwamy z nich szypułki i kroimy na ćwiartki, małe wystarczy na połówki. Dokładamy je do podduszonego rabarbaru. Całość trzymamy na ogniu jeszcze około 5 minut. Owoce powinny się rozpaść przynajmniej częściowo. Mus owocowy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  3. Bardzo zimną śmietankę przelewamy do miski, ubijamy na sztywno, najpierw przez kilka minut na najmniejszych obrotach, potem stopniowo je zwiększamy. Pod koniec dosypujemy cukier i ziarenka wyjęte z 1 laski wanilii. Zamiast niej można użyć aromat naturalny o ulubionym smaku, niezwykłej świeżości doda deserowi cytrynowy lub pomarańczowy. Sprawdzi się też skórka starta z tych owoców. Miksujemy aż powstanie gładka i błyszcząca masa.
  4. Herbatniki kruszymy blenderem. Można je też zawinąć je szczelnie w ściereczkę i uderzać nimi o blat lub po prostu użyć wałka do ciasta.
  5. Warstwy przekładamy do pucharków, zaczynając od pokruszonych herbatników, na nie nakładamy aromatyzowaną bitą śmietanę – część zostawiamy na wierzch – na nią wykładamy mus rabarbarowo–truskawkowy. Na koniec robimy kleksy ze śmietany.

Opcjonalnie możemy użyć również polewę czekoladową lub sos owocowy, którymi polewamy deser. Sprawdzi się też posypka z orzechów włoskich, laskowych, ziemnych lub pekanów. Jeśli wolicie gęstsze kremy, to polecamy zmiksować śmietankę z 250 g mascarpone. A w wersji fit równie dobry będzie jogurt naturalny, typu greckiego lub skyr.

Co można zrobić z rabarbarem?

Rabarbar, znany również pod nazwą rzewień, jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Jednak na stałe zagościł przede wszystkim do słodkich wypieków. Wiele osób przyjemnie wspomina rabarbar jedzony na surowo prosto z ogródka, a posypany cukrem był prawdziwym rarytasem. Jednym z pierwszych skojarzeń jest też kompot z rabarbaru, nierzadko z naturalnie podkręconą słodyczą w postaci jabłek lub truskawek. Co można jeszcze zrobić z tymi kwaskowatymi łodygami oprócz naszego deseru hitowego w 2024?

  • Kiszony rabarbar – doskonale wpisuje się kiszonkowy szał,
  • Tarta z rabarbarem i budyniem,
  • Dżem z rabarbaru,
  • Sok z rabarbaru na zimę,
  • Lemoniadę rabarbarową,
  • Dorośli zadowolą się nalewką z rabarbaru.

Mamy też muffinki, bułeczki, ciasto francuskie zapiekane z rabarbarem, ciasto: z kruszonką, z budyniem i bezą, z truskawkami, drożdżowe, jogurtowe, biszkopt, sernik, a nawet pleśniak z rabarbarem.