Kupujecie chałkę, ale nie zawsze jecie ją na bieżąco i w efekcie znajdujecie potem w chlebaku suche, twarde jak kamień kromki? Nie musicie ich wyrzucać, bo w mgnieniu oka mogą się zamienić w obłędny deser. Wystarczy kilka dodatków i gotowe 

Co można zrobić z czerstwej chałki?

Wiele osób robi tosty francuskie z czerstwej chałki, jednak maczanie każdej kromki w mieszance jajek i mleka, a następnie smażenie jej na maśle zajmuje trochę czasu. Jeśli więc nie chcecie cały ranek stać nad patelnią i przewracać tosty, możecie zrobić prosty deser, czyli zapiekankę z karmelizowanymi z orzechami. W tym celu wystarczy wyłożyć plastry chałki na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub wcześniej pokroić je w kostkę i wsypać małe kawałeczki do naczynia. Następnie trzeba już tylko zalać to klasyczną masą jak na tosty francuskie, a na wierzchu wyłożyć uprażone, karmelizowane orzechy. Reszta zrobi się już sama w piekarniku, a wy musicie już tylko cierpliwie poczekać, bądź zaparzyć w tym czasie ulubioną kawę lub herbatę. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie przetestujcie ten genialny deser. 

Zapiekanka z chałki - przepis na prosty deser

Składniki:

  • ok. 10 kromek chałki (najlepiej czerstwej),
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru brązowego + 1 łyżka do karmelizowania orzechów,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła + 1 łyżka zimnego,
  • 1 szklanka ulubionych orzechów,
  • pół szklanki syropu klonowego.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania karmelizowanych orzechów, a w tym celu najpierw lekko je siekamy i prażymy na suchej patelni. W rondelku mieszamy 1 łyżkę roztopionego masła z połową syropu klonowego i 1 łyżką cukru brązowego, a gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika, wsypujemy uprażone wcześniej orzechy, wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

Resztę rozpuszczonego masła dolewamy do mleka. Wbijamy też jajka, dodajemy resztę cukru oraz cukier wanilinowy i wszystko miksujemy na gładką masę.

Naczynie żaroodporne smarujemy zimnym masłem i wylewamy do niego połowę przygotowanej masy. Na tym układamy plastry chałki i polewamy je resztą mleczno-jajecznej mieszanki, lekko dociskając do dna. Na wierzch wykładamy orzechy w syropie i wszystko delikatnie mieszamy.

Tak przygotowana zapiekanka musi teraz już tylko trafić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Gotowe zapiekane tosty francuskie polewamy po wierzchu resztą syropu klonowego i możemy podawać na ciepło lub zimno.