Trwa sezon na pigwę. W sklepach i na bazarach skrzynki aż uginają się od tych cennych owoców. Kształtem przypominają gruszki, jednak w smaku są wyjątkowe. Słodko-kwaśne, chrupiące i o zapachu, który aż kusi by je zjeść. Jednak pigwy nie jemy na surowo, jedynie po obróbce cieplnej, kiedy to miąższ pigwy się utlenia i zmienia kolor na piękny brązowo-bursztynowy. Jedyne, co zniechęca wiele osób do przygotowania przetworów to twarda pigwa. Owoce są tak twarde, że czasem trudno je nawet przekroić, nie mówiąc o obieraniu czy krojeniu na plasterki. Czy jest jakiś sposób, by ją zmiękczyć? Jest i nawet prostszy, niż można się spodziewać.

Co zrobić z pigwy?

Ten "kamienny" owoc można przerobić na wiele pysznych przetworów, które potem dodajemy do dań. Zaczynając od najprostszej pigwy do herbaty, poprzez konfitury z pigwy idealny do naleśników, na kanapki, czy jako farsz do pierogów. Pigwa doskonale sprawdza się w ciastach. Jej słodko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz ciasta. Ale można ja też w wytrawnych potrawach. Pierś z kaczki z pieczoną pigwą nie ma sobie równych. Kiedy dodacie ją do wątróbki, danie nabierze wyjątkowego smaku, a gdy podacie pieczeń wieprzową z pigwowym puree na świątecznym stole, każdy będzie zachwycony.
Na koniec klasyk, czyli nalewka z pigwy, która powinna znaleźć się w każdym domu w okresie jesienno-zimowym.
Jednak w każdym z tych przepisów trzeba na początku tę pigwę obrać i pokroić. A każdy wie, że potrafi być twarda jak kamień. Jak ułatwić sobie to zadanie?

Jak szybko zmiękczyć pigwę?

Zanim przystąpimy do konkretów owoce pigwy trzeba umyć i dokładnie wyszorować, by pozbyć się meszku ze skórki. Więcej o tym poczytajcie tutaj ->
Gdy pigwa będzie już wyczyszczona wrzućcie ją do garnka i zalejcie wrzącą wodą tak, by przykryła wszystkie owoce. Przykryjcie pokrywką i zostawcie na 30 minut. Po tym czasie owoce powinny zmięknąć. Odcedźcie, włóżcie do lodowatej wody i pozostawcie w niej na kolejne 20 minut. Ten zabieg potrzebny jest do tego, by zahartować pigwę, by już dalej nie miękła. Teraz jedynie wyłówcie owoce i już możecie robić ulubione przetwory. Zobaczycie, że krojenie i obieranie pójdzie wam znacznie łatwiej.