Sok, syrop, czy dżem z pigwy, albo kandyzowana pigwa w galaretce to tylko początek pomysłów na jesienne przetwory. Mało kto wie, że z pigwy można zrobić też smaczny i przeuroczy "serek", a samo przygotowanie jest banalnie proste. Warto jednak dorzucić do garnka 1 ekstra składnik, który możecie zerwać wprost z doniczki na swoich parapetach. Dzięki kilku takim listkom, serek z pigwy nabierze obłędnego aromatu i zachwyci każdego smakosza. 

Co to jest serek pigwowy?

Choć może to początkowo brzmieć dziwnie, to jest po prostu inna nazwa twardej marmolady pigwowej, przygotowywanej właśnie na kształt niewielkiego serka. Dodatkowo, niektórzy przygotowują taki krążek marmolady w osłonce z parafiny spożywczej, dokładnie tak samo jak przechowuje się niektóre rodzaje serów. Dzięki temu marmolada z pigwy nie tylko wygląda ciekawie, ale przede wszystkim zyskuje długi termin przydatności do spożycia, bo można ją tak przechowywać nawet przez rok.

Przepis, który podpatrzyliśmy na blogu klaudynahebda.pl ma jednak jeszcze jeden ciekawy aspekt, gdyż autorka proponuje, aby dodać do gotowania pigwy odrobinę geranium, czyli popularnej anginki rosnącej na naszych parapetach. Nie każdy wie, że ta pachnąca roślina genialnie sprawdza się do gotowania i już kilka jej listków potrafi zmienić zwykłe przetwory w coś absolutnie wyjątkowego. 

Jak zrobić marmoladę z pigwy?

Sam przepis na marmoladę z pigwy i geranium nie jest trudny, ale wymaga nieco cierpliwości, bo owoce trzeba długo gotować z cukrem na wolnym ogniu. Ważne jest też, aby wybrać do tego garnek z grubym dnem, co zapobiegnie przywieraniu i przypalaniu się marmolady. Ugotowaną i zblendowaną masę owocową musimy potem przelać do wybranych foremek, w których zastygnie na twardą marmoladę i nabierze ostatecznego kształtu.

Na koniec zostaje opcjonalne pokrywanie "serków" parafiną serowarską i choć może się to wydawać czarną magią, to cały proces jest banalnie prosty. Wystarczy krótko podgrzać taki wosk do sera, a następnie ostrożnie zanurzyć w nim naszą marmoladę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nie potrwa to długo, gdyż wosk plastyczny do serów błyskawicznie zastyga, tworząc trwałą i przy okazji estetyczną powłoczkę.

Serek pigwowy (marmolada z pigwy) - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg owoców pigwy,
  • 450 g cukru (najlepiej brązowego),
  • opcjonalnie: 5-6 liści geranium.

Przygotowanie:

  1. Pigwę oczyśćcie z meszku, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Tak przygotowane owoce przesypcie do dużego garnka i zalejcie wodą tak, aby przykryła ona wszystkie kawałki. 
  2. Po około 25 minutach gotowania zblendujcie ugotowaną pigwę na jednolity mus, a następnie przetrzyjcie go przez gęste sito. 
  3. Gotową gładką masę znów przelejcie do garnka i dodajcie cukier oraz listki geranium. Całość gotujcie na małej mocy palnika, regularnie mieszając. 
  4. Gdy marmolada mocno zgęstnieje i stanie się ciemna, wyjmijcie listki geranium i przelejcie owocową masę do silikonowych foremek. Warto je wcześniej wysmarować olejem, aby mieć pewność, że twarda marmolada z łatwością z nich wyjdzie.
  5. Marmoladę w foremkach zostawcie do całkowitego wystygnięcia, a potem delikatnie wyjmijcie "serki pigwowe" i zostawcie je jeszcze na kilka godzin.
  6. Tak przygotowana marmolada z pigwy jest gotowa do jedzenia od razu, ale możecie ją też zabezpieczyć parafiną serowarską i w ten sposób przechowywać przez cały rok.

 

Źródło: klaudynahebda.pl