Chociaż wielu z nas robi pigwowe przysmaki, to mało kto wie, że zamiast wyrzucać pestki z pigwy, warto zatrzymać je w kuchni. Gdy zobaczycie, co można z nich wyczarować, od razu pokochacie ten przepis. Wystarczy tylko zamieszać, a potem cierpliwie poczekać.

Co to jest pestkówka?

Pod tą nazwą kryje się nalewka z pestek pigwy, zwana też polskim amaretto. Wszystko za sprawą jej migdałowego posmaku, który przypomina popularny włoski likier. Co ciekawe, pestkówkę można zrobić nie tylko z pestek pigwy, ale również pigwowca, a nawet zwykłych jabłek lub brzoskwiń. W sezonie jesiennym warto jednak postawić na pigwę, ze względu na jej cenne właściwości.

Pestkówka z pigwy - właściwości

Na co pomaga nalewka z pestek pigwy? Mało kto wie, że ten owocowy „odpad” kryje w sobie mnóstwo cennych właściwości dla organizmu. Jeśli więc jeszcze zastanawiacie się, czy pestkówka jest zdrowa, zobaczcie poniższą listę właściwości, a od razu się do niej przekonacie:

  • rozgrzewa i wzmacnia odporność,
  • łagodzi stany zapalne,
  • zwalcza niestrawność,
  • korzystnie wpływa na pracę jelit,
  • pomaga przy nieżycie żołądka.

Pigwowa pestkówka – do czego?

Aby skorzystać z powyższych korzyści, można spożywać pestkówkę nie tylko na łyżeczce, ale i dodawać ją do przeróżnych napojów i dań. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, kawy, a także gorącej czekolady. Jej słodki, migdałowy smak doskonale podkręci też wiele wypieków i deserów na zimno.

Pestkówka pigwowa - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka pestek z pigwy, pigwowca lub ewentualnie z jabłek
  • 250 m spirytusu
  • 250 ml wody
  • 250 g cukru
  • pół szklanki miodu lub brązowego cukru

Przygotowanie:

Pestki pigwy dokładnie suszymy, najlepiej w piekarniku, po czym przesypujemy je do czystych, wyparzonych słoików lub butelek. Następnie zagotowujemy w garnku wodę z jednym i drugim cukrem i mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą. Tak przygotowany syrop studzimy i wypełniamy nim naczynia z pestkami pigwy. Na koniec mocno nimi potrząsamy i odstawiamy na 4 tygodnie. Po tym czasie przelewamy pestkówkę przez drobne sitko lub gazę, wlewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące.

 

Źródło: czteryfajery.pl