Pigwa to jeden z najbardziej niedocenianych skarbów natury, jaki marnuje się w naszych ogrodach. Wielu próbowało robić z niej przetwory, ale szybko zniechęcało się ich gorzkim posmakiem. Wszystko dlatego, że popełniali 1 kluczowy błąd. Zobaczcie, co zrobić, aby go uniknąć i przygotowywać przepyszne dżemy, soki i wypieki. 

Jak przygotować pigwę na zimę? Najpopularniejszy błąd

Jak zrobić pigwę w słoiki na zimę? Pierwszym krokiem jest jej odpowiednie przygotowanie. Wiele osób zastanawia się, czy pigwę trzeba obierać ze skórki? Choć wydawać by się mogło, że twarda skórka owocu jest niejadalna, to prawda jest taka, że pigwy nie trzeba obierać ze skórki. Jeśli planujecie robić konfitury lub dżem z pigwy, skórka rozpadnie się podczas gotowania i finalnie nie będzie wyczuwalna w przetworach. Należy jednak zawsze pamiętać o 1 bardzo ważnym kroku, jakim jest oczyszczenie skórki z meszku, gdyż ma on posmak parafiny, który psuje cały smak przetworów. Zawsze zwracajmy więc na to szczególną uwagę, bo to pozornie niewinne niedopatrzenie może skończyć się zmarnowaniem wszystkich słoików z pigwą.

Jak usunąć meszek z pigwy?

To bardzo proste. Wystarczy tylko zetrzeć go miękką, zwilżoną szmatką, a potem dwukrotnie przepłukać owoc. Wszystko powinno się udać bez większego wysiłku, jednak jeśli będziecie mieli z tym trudności, możecie wcześniej zalać pigwę wrzątkiem i zostawić na kilka minut, a wtedy nalot zejdzie bez szorowania. Tak przygotowana pigwa jest gotowa do dalszych przepisów. Zobaczcie, co z niej zrobić.

Co zrobić z pigwy? Pomysły na przetwory i nie tylko

Skoro wiemy już, jak przygotować owoc, aby nie zepsuć jego smaku, zastanówmy się teraz, co można zrobić ze świeżej pigwy. Dżem, sok i nalewka z pigwy to absolutni faworyci wśród przepisów, ale możliwości jest znacznie więcej. Ten sezonowy owoc można też wykorzystać na wiele innych sposobów:

  • do jabłek na szarlotkę,
  • jako nadzienie do drożdżówek,
  • do kruchej tarty,
  • na aksamitny mus,
  • zapiec pod kruszonką,
  • skarmelizować w piekarniku,
  • na galaretkę lub domowe żelki.