Pigwa to nasz prawdziwy sezonowy skarb, którego aż żal nie wykorzystać, jednak sama w sobie jest cierpka i bardzo twarda. Z tego powodu większość z nas nie ma na nią pomysłu i po prostu dodaje ją do herbaty, zamiast cytryny. Robi się z niej również soki, syropy i nalewki, jednak z tego cennego owocu można wyciągnąć znacznie więcej. Zobaczcie ten genialny przepis, a tak przygotowana pigwa posmakuje wam jeszcze bardziej.

Co można zrobić z pigwy?

Zanim przejdziemy do tego pigwowego przysmaku, przyjrzyjmy się, co jeszcze można zrobić z tego owocu. Okazuje się, że potencjał pigwy jest ogromny i w większości niewykorzystany, dlatego warto przetestować takie pyszności jak:

Jeśli jednak szukacie czegoś wyjątkowego, przygotujcie spory zapas pigwy i cukru, a łatwo zmienicie ten duet w prosty przepis na kandyzowaną pigwę. Jeśli jeszcze nie spotkaliście się z tym przysmakiem, koniecznie zobaczcie, jak go zrobić.

Kandyzowana pigwa - przepis na słodką przekąskę

Mało kto jednak wie, że pigwa świetnie nadaje się do kandyzowania, czyli gotowania w syropie cukrowym. Tak przygotowana zyskuje piękny kolor i przyjemną konsystencję, więc można ją zagryzać na surowo jako słodką przekąskę lub dodawać do serów czy mięs. Domowa kandyzowana pigwa świetnie też sprawdzi się jako składnik deserów lub dekoracja gotowych ciast, czy pączków. Sprawdźcie przepis krok po kroku.

Przepis na kandyzowaną pigwę

Składniki: 

  • 2 kg pigwy
  • 2 kg cukru + dodatkowa garść do obtoczenia

Przygotowanie:

Pigwę dokładnie oczyszczamy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Następnie wykrajamy gniazda nasienne i wrzucamy cząstki do garnka, po czym zasypujemy cukrem. Tak przygotowane owoce odstawiamy na kilka godzin, aby puściły sok, po czym gotujemy je na wolnym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając.

Ugotowane owoce odstawiamy na całą dobę, a kolejnego dnia znów doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Ten sam proces powtarzamy przez kilka dni, aż pigwa ściemnieje i stanie się szklista. W tym momencie kandyzowana pigwa jest gotowa i wystarczy już tylko obtoczyć ją w cukrze i zostawić do obeschnięcia, a potem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Źródło: ogrodybabilonu.blogspot.com