Pigwa i pigwowiec to jedne z najcenniejszych darów jesieni. Niektórzy mylnie uważają te dwie rośliny z jedno i to samo, ale w rzeczywistości pigwa jest drzewem, a pigwowiec krzewem, więc ich owoce też nieco się różnią. Pigwa jest większa i trochę słodsza, podczas gdy owoce pigwowca mają wyraźniejszą kwaśno-gorzkawą nutę i nieco mniejszy rozmiar.
A gdy wiemy już jak rozpoznać pigwowiec, zajmijmy się tym, co można z niego przygotować. Otóż jedną z najcenniejszych domowych mikstur na zimę jest niewątpliwie syrop z pigwowca. To prawdziwy naturalny skarb, ale wciąż nie każdy zna ten specjał i próbował go zrobić samodzielnie, a okazuje się to dziecinnie proste. Zobaczcie więc, co potrafi taki domowy syrop i jak łatwo się go robi, a od razu zapragniecie przygotować kilka takich butelek na zapas.
Na co jest dobry syrop z pigwowca?
Owoce pigwowca to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych, a wśród nich na szczególną uwagę zasługują polifenole, witaminy C, B1 i B2 oraz magnez, żelazo, cynk, fosfor i miedź. Taki bogaty skład sprawia, że pigwowiec pomaga na wiele popularnych dolegliwości i wzmacnia cały organizm. Spożywanie tego produktu daje więc długą listę korzyści spośród których każdy znajdzie coś dla siebie:
- wzmacnia odporność,
- działa antybakteryjnie,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- spowalnia procesy starzenia się organizmu,
- korzystnie wpływa na układ pokarmowy,
- pomaga przy przeziębieniu,
- wspiera pracę serca,
- łagodzi zgagę i niestrawność,
- pomaga obniżać ciśnienie tętnicze,
- zmniejsza stany zapalne,
- wspiera pracę wątroby,
- działa uspokajająco i wyciszająco.
Jak zrobić syrop z pigwowca?
Przygotowanie syropu z pigwowca jest banalnie proste i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Wystarczy bowiem tylko obrać owoce pigwowca, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić je w drobne kawałki, a następnie przełożyć do dużego słoika i zasypać cukrem. Reszta robi się już sama, gdyż w takim słoju już po kilku dniach zacznie pojawiać się naturalny syrop, który potem wystarczy tylko zlać do czystych butelek i gotowe. Cały sekret tkwi jednak w odpowiednich proporcjach obu tych składników, dlatego zobaczcie sprawdzony przepis poniżej i trzymajcie się podanych tam gramatur.
Warto też wspomnieć, że pozostałe resztki da się jeszcze wykorzystać, więc zdecydowanie nie warto tak po prostu wyrzucać ich do śmietnika, tylko przerobić na nalewkę. Zerknijcie więc na poniższą recepturę i przygotujcie taki domowy syrop z pigwowca, a potem nastawcie jeszcze smaczną i zdrowotną nalewkę.
Najprostszy przepis na syrop z pigwowca
Składniki:
- 1,5 kg owoców pigwowca,
- 1,5 kg cukru.
Przygotowanie:
- Owoce pigwowca obierzcie, pokrójcie na pół i usuńcie z nich gniazda nasienne.
- Następnie owoce pokrójcie w cienkie plasterki i przełóżcie do czystego, wyparzonego i wysuszonego słoja.
- 1/3 owoców pigwy wsypcie na dno słoika, następnie zasypcie je 1/3 cukru. Obie warstwy przekładajcie zamiennie, aż do wykończenia wszystkich składników, przy czym ostatnią warstwą ma być cukier.
- Całość mocno ubijcie w słoiku, zakręćcie słoik i odstawcie go na około 3 dni.
- Po tym czasie zlejcie syrop z pigwowca do czystych butelek i przechowujcie je w lodówce. Niektórzy dodatkowo pasteryzują taki domowy syrop, jednak nie jest to konieczne.


















