Drożdżówka stokrotka wygląda jak prawdziwe cukiernicze arcydzieło, ale przygotowanie jej jest banalnie proste. Musicie tylko zagnieść dobre ciasto drożdżowe, a następnie podzielić je na 6 równych części i uformować w kształtne bułeczki. Potem wszystkie bułeczki układacie w okrągłej formie na kształt kwiatka, posypujecie kruszonką, zapiekacie i gotowe. Warto jednak dodać do środka ekstra niespodziankę w postaci pysznego nadzienia. Poniżej znajdziecie nie tylko pomysły na pyszne nadzienia, ale i dokładny przepis krok po kroku. 

Drożdżówka stokrotka - dodatki

Drożdżówka stokrotka może być wypchana po brzegi przeróżnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu wszelkiego rodzaju owoce, zarówno te świeże, jak i mrożone. Pamiętajcie tylko, by wcześniej wymieszać je z odrobiną cukru i mąki ziemniaczanej, aby po upieczeniu zamieniły się w gęste, smakowite nadzienie. Jeśli natomiast używacie owoców mrożonych, nie rozmrażajcie ich wcześniej, tylko od razu wymieszajcie w wyżej wymienionymi dodatkami.

A jeśli drożdżówka z owocami nie jest waszym pierwszym wyborem i wolicie inne farsze, spróbujcie nadziać stokrotkę budyniem, białym serem lub czekoladą, a efekt będzie równie dobry. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na ten przysmak, który pochodzi z TikToka @orchideli.

Przepis na drożdżówkę stokrotka

Składniki:

na ciasto drożdżowe:

  • 3 duże jajka,
  • 550-600 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 80 g rozpuszczonego masła,
  • aromat waniliowy,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 200 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka,
  • szczypta soli.

dodatkowo:

  • 0,5 kg owoców,
  • 1 małe jajko,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki cukru.

na kruszonkę:

  • 20 g płynnego masła,
  • 20 g cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1.  W ciepłym mleko rozpuśćcie suche drożdże i 2 łyżki cukru. Całość odstawcie na 15 minut.
  2. W dużej misce ubijcie jajka z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Dodajcie rozpuszczone masło i aromat waniliowy i krótko wymieszajcie całość.
  3. Następnie dodajcie do jajecznej masy rozpuszczone w mleku drożdże i dosypcie mąkę. Wszystko wyróbcie na jednolite ciasto i zagniatajcie je przez około 10-15 minut.
  4. Gotowe ciasto drożdżowe przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. W międzyczasie w oddzielnej miseczce wymieszajcie owoce z cukrem i mąką ziemniaczaną. 
  6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ubijcie pięścią, aby opadło, a następnie jeszcze raz krótko wyróbcie.
  7. Ciasto drożdżowe podzielcie na 6 równych części i z każdej uformujcie okrągłą bułeczkę.
  8. Każdą bułeczkę rozpłaszczcie na placek i nafaszerujcie owocami, a potem dokładnie sklejcie.
  9. Gotowe bułeczki ułóżcie w okrągłej tortownicy i odstawcie na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  10. W tym czasie zróbcie kruszonkę z mała, cukru i mąki. 
  11. Wyrośnięte bułeczki posmarujcie roztrzepanym jajkiem z 1/4 szklanki mleka, a następnie posypcie kruszonką. 
  12. Tak przygotowana drożdżówka stokrotka powinna piec się w 180 stopniach przez około 25-30 minut.
  13. Po upieczeniu od razu wyjmijcie drożdżówkę w piekarnika i odstawcie do przestudzenia.

 

@orchideli Delikatna drożdżówka z połączonych 6 bułeczek obficie napełnionych owocami. ✅ Przepis na drożdżówkę 🔸 Składniki na tortownicę 24 cm ◽ 200 ml ciepłego mleka ◽ 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) ◽ 80 g cukru ◽ szczypta soli ◽ 80 g masła ◽ 3 jajka L ◽ 550-600 g mąki dodatkowo ◽ około 500 g owoców do nadziewania ◽ 1-2 łyżki cukru (może być brązowy) ◽ 1 łyżka mąki ziemniaczanej ◽ 1 małe jajko (do posmarowania) 🔸 Wykonanie Tortownicę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. 🔽 Ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i drożdże wymieszaj razem i odstaw na 15 minut. Do misy miksera wrzuć jajka, pozostały cukier, sól i ubijaj razem przez 5 minut. Dolej kilka kropli aromatu waniliowego i rozpuszczone masło i całość krótko wymieszaj. 🔽 Dolej rozpuszczone w mleku drożdże i dodaj mąkę. Całość wyrabiaj przez 10-15 minut. 🔽 Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto uderz dłonią, aby opadło, przełóż na blat lub stolnicę i krótko zagnieć. Następnie podziel na 6 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę. 🔽 Przygotuj nadzienie, u mnie są to jagody kamczackie, ale możesz użyć dowolnych owców, sera lub dżemu. Jeśli używasz owoców mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej, tylko wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdą z bułeczek rozpłaszcz palcami, tak by powstał okrągły placek. Ciasto możesz również rozwałkować. Następnie nadziewaj, sklejając dokładnie. 🔽 Bułeczki układaj w przygotowanej tortownicy. Gdy wszystkie części będą gotowe, przykryj tortownicę ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrastania. 🔽 W międzyczasie przygotuj kruszonkę według przepisu poniżej. Piekarnik nagrzej do 180 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem. 🔽 Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbitym jajkiem lub 1/4 szklanki podgrzanego mleka rozpuszczonego z łyżeczką rozpuszczonego masła, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od dołu. 🔽 Bułeczki piecz przez 25-30 minut. Po upieczeniu od razu wyjmij je z piekarnika i pozwól im chwilę przestygnąć, zanim spróbujesz. ✅ Przepis na kruszonkę 🔸 Składniki: ◽ 20 g miękkiego masła ◽ 2 łyżki mąki ◽ 20 g cukru ◽ jajko do posmarowania ciasta Miękkie masło, mąkę i cukier umieść w misce. Palcami wymieszaj całość do momentu, aż powstaną drobne kulki ciasta. Powodzenia! #orchideli #drożdżówka #deser ♬ Happy - Calming Tune

Źródło: Tiktok.com/@orchideli

Inne pomysły na ciasto drożdżowe

A gdy drożdżówka stokrotka już się wam znudzi, wypróbujcie też inne przepisy na wypieki z ciasta drożdżowego. Możecie zrobić z niego przeróżne pyszności na słodko i słono, a jedne z najciekawszych pomysłów to: