Choć przepis na ciasto drożdżowe nie ma zbyt wielu składników, to przygotowanie go w prawidłowi sposób wcale nie jest proste. Niewielkie błąd może kosztować nas zmarnowany czas i produkty, gdyż źle zrobiona masa po prostu nie rośnie, a po upieczeniu brakuje jej puszystości i miękkości. Warto więc trzymać się sprawdzonej babcinej metody 3xC. Sprawdźcie, co kryje się pod tą tajemniczą nazwą i zacznijcie ją stosować, a staniecie się mistrzami drożdżowych wypieków. 

Jak zrobić ciasto drożdżowe, żeby wyszło idealnie? Złota zasada 3xC

Każda gospodyni ma swój własny przepis na ciasto drożdżowe, jednak wszystkie te receptury łączy jedna bardzo ważna zasada ukryta pod trzema literkami "C". Co to znaczy? Metoda 3xC to nic innego jak ciepło, czas i cierpliwość:

  • CIEPŁO odnosi się zarówno do składników, miejsca, w którym przyrządzamy ciasto, jak i do naszych dłoni, gdyż wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej, a przed wyrabianiem masy warto najpierw nieco ogrzać dłonie. Dzięki temu mieszanka dobrze się połączy i nabierze odpowiedniej puszystości i elastyczności. Gotowe ciasto powinno z kolei stać w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu, aby odpowiednio wyrosło,
     
  • CZAS to po prostu odpowiednio długie wyrabianie ciasta, gdyż aby gotowa drożdżówka zachwycała puszystością, najlepiej zagniatać ją ręcznie przez 15-20 minut. Choć trzeba przyznać, że jest to nieco męczące, to efekt wynagrodzi nam każdą minutę pracy, bo zagniatanie pozwala nam uwolnić gluten, dzięki któremu ciasto drożdżowe wychodzi puszyste i sprężyste.
     
  • CIERPLIWOŚĆ przyda się natomiast podczas wyrastania ciasta, gdyż proces ten warto przeprowadzić dwukrotnie. Najpierw odstawiamy je tuż po wyrobieniu na około 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość. Następnie zaś ponownie je zagniatamy, ale już tylko przez chwilę, po czym formujemy jego finalny kształt i znów zostawiamy do wyrośnięcia na kolejnych 20-30 minut. 

Przepis na ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 35 g drożdży,
  • 80 g cukru + 1 łyżka do zaczynu,
  • 400 g mąki + 1 łyżka do zaczynu,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 3 żółtka.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu, a więc kruszymy świeże drożdże i dodajemy do nich po łyżce cukru i mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka. Taką mieszankę odstawiamy na kilkanaście minut, a w międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem, a masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Gdy żółtka będą już puszyste, przesiewamy do nich mąkę, wlewamy resztę podgrzanego mleka, płynne masło oraz dodajemy rozczyn i mieszamy całość drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ciepłymi dłońmi przez około 15-20 minut. Tak przygotowane ciasto drożdżowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miesjce na 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy ciepłymi dłońmi, a następnie przekładamy do wysmarowanej masłem blachy. Teraz znów przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20-30 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto drożdżowe do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.