Myślicie już nad tym, jakie podać ciasta na święta? Sernik to nieodłączny deser świąteczny. Każdego roku przygotowujecie tradycyjny sernik, sernik z brzoskwiniami, sernik wiedeński, albo krakowski? A co powiecie na to, żeby w tym roku nie piec sernika tylko go... ugotować? Tak, ten sernik robi się w garnku, nie piecze i nie pilnuje, żeby nie opadł, a cała praca nie zabiera dużo czasu. 3 przepyszne warstwy cudownie ze sobą współgrają, a gdy gotowy sernik ląduje na stole, zawsze wzbudza podziw. Jeśli więc nie chcecie się w tym roku denerwować, że sernik popęka albo opadnie zróbcie sernik gotowany. Zawsze wychodzi idealny, równy i przepyszny.

Trójwarstwowy sernik gotowany

Składniki:

  •     kilogram twarogu trzykrotnie zmielonego w kubełku lub samodzielnie zmielony twaróg,
  •     6 jajek,
  •     kostka masła,
  •     1/2 czekolady karmelowej,
  •     1/2 tabliczki czekolady białej,
  •     1/2 tabliczki czekolady gorzkiej,
  •     1/3 szklanki cukru pudru,
  •     szczypta soli,
  •     2 duże opakowania budyniu bez cukru,
  •     biszkopty w typie ladyfingers.

Przygotowanie:

Biszkopty rozłóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową tak, aby zakryły całe dno. Do garnka przełóż masło z cukrem pudrem i podgrzej, aby roztopiło się całkowicie. Dodaj twaróg oraz jajka. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi. Wsyp budyń oraz szczyptę soli. Jeszcze ciepłą i gładką masę podziel na 3 części i do każdej pokrusz inny smak czekolady. Pozwól, aby roztopiła się pod wpływem ciepła i wymieszaj. Przełóż warstwami masę i dokładnie rozprowadź, jednocześnie wygładzając. Tak przygotowany sernik należy przełożyć do lodówki przynajmniej na 4 godziny lub na całą noc. Możesz udekorować startą czekoladą lub ulubionymi owocami z puszki.

Dobra rada:

Sernik gotowany trójwarstwowy możecie przygotować również z dodatkiem herbatników, przekładając nimi każdą warstwę. Dzięki nim można łatwo ukroić odpowiednia porcję, gdy sięgamy po prostokątną formę.

A jeśli chcecie, by był jeszcze bardziej czekoladowy, polejcie go domową polewą czekoladową, która wspaniale dopełni smaków.