Sernik ombre z jagodami - składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 300 g mascarpone
- 180 g cukru pudru
- 3 pełne łyżki żelatyny
- szklanka jagód (mogą być mrożone)
Spód:
- 150 g czekoladowych ciastek (np. Oreo)
- 70 g roztopionego masła
Dekoracja:
- stopiona gorzka czekolada
- jagody lub borówki amerykańskich
Sernik ombre z jagodami - przygotowanie:
1. Ciastka rozdrabniamy w malakserze, dodajemy roztopione masło i wylepiamy nimi spód tortownicy (najlepiej o średnicy 18 cm). Wstawiamy ją do lodówki na około godzinę.
2. Miksujemy twaróg z mascarpone, następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Masę serową dzielimy na trzy części. Jagody miksujemy na gładki mus (jeśli są mrożone, najpierw dokładnie osączamy je na sicie). Następnie dzielimy go na dwie nierówne części. Do pierwszej miski z masą dodajemy więcej musu, do drugiej mniej, tak, aby uzyskać dwa różne odcienie fioletu. Ostatnią część masy serowej pozostawiamy bez dodatku jagód.
3. W odrobinie gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy łyżkę żelatyny do najciemniejszej masy i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy ją do tortownicy, wygładzamy z wierzchu i odstawiamy do lodówki aż do stężenia. Gdy masa zastygnie, ponownie podgrzewamy żelatynę i dodajemy łyżkę do miski z jaśniejszą masą. Dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do tortownicy. Ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. Na końcu dodajemy łyżkę żelatyny do białej masy, przekładamy ją do tortownicy i wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin (najlepiej na całą noc).
4. Przed podaniem rozpuszczamy w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady, Polewamy nią wierzch sernika i posypujemy go jagodami lub borówkami amerykańskimi. Smacznego!
BBS Studio
Zobacz też: Ciasto z jagodami bez pieczenia >>>
Komentarze