Serniki jemy na różne okazje, święta, spotkania rodzinne, ale też bez okazji, bo to ciasto można jeść non stop. Przepisów na serniki jest wiele, ale są takie, które przechodzą z pokolenia na pokolenie i robione według starej receptury, bez ulepszeń, wychodzą najlepsze. Jednym z takich przepisów jest właśnie ten, na sernik z brzoskwiniami i beza, który od lat króluje w niejednym domu, a zdolne gospodynie strzegą go jak oka w głowie. Choć pewnie po latach znają go już na pamięć..

Ten przepis na sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką dostałyśmy od mamy. Od lat, króluje na naszym stole przy każdym rodzinnym spotkaniu. Trzeba szybko brać dokładkę, bo może zabraknąć!

Sernik z brzoskwiniami bezą i kruszonką - przepis

Ciasto:

  •     3 szklanki mąki pszennej
  •     20 dag margaryny
  •     5 żółtek
  •     5 łyżek cukru pudru
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie serowe:

  •     1 kg tłustego sera twarogowego (najlepiej gotowy, zmielony)
  •     1 jajko
  •     15 dag margaryny
  •     1 szklanka cukru pudru
  •     1 budyń śmietankowy

Nadzienie brzoskwiniowe:

  •     1 puszka brzoskwiń
  •     5 białek
  •     1 szklanka cukru
  •     Sól

Przygotowanie ciasta:

Z podanych składników szybko zagnieść elastyczne ciasto i podzielić na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Włożyć 1/3 ciasta do lodówki (i dobrze schłodzić), a pozostałe rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia (25x40 cm)

Przygotowanie nadzienia serowego:

Margarynę utrzeć wraz z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą masę. Wymieszać z serem i budyniem w proszku. Masę serową wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Przygotowanie nadzienia brzoskwiniowego:

Brzoskwinie osączyć z zalewy i ułożyć równą warstwą na serze. Białka ubić ze szczypta soli i cukrem na sztywną piane i rozłożyć na brzoskwiniach.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn (grube oczka) i posypać nim pianę.

Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Piekarnik góra-dół.

GettyImages