Serniki goszczą w naszych domach cały rok. Zimą klasyczne, ciężkie z twarogu, latem lżejsze, na zimno. Bardzo popularny jest przepis na sernik z serków homogenizowanych. Robi się go szybko, ale potrzebna jest żelatyna, by stężał do odpowiedniej konsystencji. Można jednak obejść się bez żelatyny, zamieniając serki homogenizowane na inny składnik.To ciasto idealnie pasuje do kawy czy herbaty.

Ja zrobić sernik kawowy na zimno?

W tym przepisie nie będzie potrzebna żelatyna, bo do sernika dodamy serek mascarpone, który nie tylko nada ciastu aksamitnej konsystencji, ale też sprawi, ze sernik naturalnie stężeje pod wpływem chłodu z lodówki. Ten sernik kawowy robi się banalnie prosto, a efekt końcowy jest zaskakująco dobry. Wypróbujcie tę recepturę przy najbliższej okazji.

Do przygotowania tego specjału potrzebujecie:

  •     300 g białej czekolady
  •     450 g śmietany 30% mocno schłodzonej
  •     450 g serka mascarpone
  •     opakowanie biszkoptów, lub kruchych ciasteczek
  •     30 ml świeżo zaparzonej kawy

Zaparzcie kawę i odstawcie do ostudzenia.
Połamcie czekoladę na małe kawałki i rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Odstawcie do ostudzenia. Gdy będzie już chłodna, ale nadal płynna zmiksujcie ją z serkiem mascarpone.
Śmietanę ubijcie na sztywno.
Do masy serowo-czekoladowej dodajcie wystudzoną kawę i miksujcie do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajcie ubitą śmietanę i delikatnie wymieszajcie całość łyżką.
Przygotujcie tortownicę o średnicy 23 cm. Na dno ułóżcie ciasno biszkopty, lub masę z pokruszonych ciastek wymieszanych z masłem.
Wylejcie masę serową na ciastka.
Posypcie sernik wiórkami czekoladowymi i wstawcie całość do lodówki najlepiej na całą noc, by stężało.

Do czego wykorzystać serek mascarpone?

Serek mascarpone najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tiramisu. Jednak ten serek można użyć na wiele innych sposobów. Mało kto dodaje go do dań wytrawnych, a pasuje w nich doskonale. Wypróbujcie przepisy na :

Źródło: fajnegotowanie.pl