Od lat robicie sernik z brzoskwiniami według klasycznego przepisu? Jest pyszny, ale wymaga sporo pracy. A co powiecie na dużo prostszą wersję, bez ucierania i ubijania? Spróbujcie, a przekonacie się, że też smakuje wyśmienicie, a pracy dużo mniej.
Lekki sernik z brzoskwiniami
Zamiast kolejny raz robić sernik z klasycznym twarogiem, wypróbujcie ten banalnie prosty przepis, w którym jest tylko 5 składników, a najważniejszy to serek skyr. Do tego budyń, jajka, brzoskwinie i gotowe.
Skyr - co to za ser?
Skyr to tradycyjny islandzki ser podobny do jogurtu. Wyrabia się go ze zsiadłego mleka. Ma bardzo wysoką zawartość białka i 0 tłuszczu. Charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją i śmietankowym smakiem. Do wyprodukowania 1 kilograma skyru potrzeba czterech litrów mleka. Dzięki temu skyr bogaty jest w naturalne białka mleka. Skyr pomaga w budowaniu odporności i wspomaga mikroflorę jelitową, a także jest pomocny w przypadku łagodzenia infekcji wirusowych.
Przygotujcie:
- 4 serki skyr po 150 g. (najlepsze będą o smaku waniliowym)
- 3 jajka
- 2 budynie waniliowe z cukrem 40 g.
- brzoskwinie z puszki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nastawcie piekarnik na 180 stopni C.
Do miski wrzućcie serki skyr, wbijcie jajka, dodajcie budynie i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszajcie do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Ciasto wlejcie do niedużej formy do pieczenia, a na górze ułóżcie pokrojone brzoskwinie. Wstawcie do piekarnika na 35-40 minut. Masa powinna być lekko zrumieniona i ścięta z wierzchu. Po upieczeniu poczekajcie chwilę, aż ciasto wystygnie.
Sernik z brzoskwiniami - wersja z pianą
Jeśli chcecie, aby sernik był jeszcze bardziej puszysty, oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie ze szczypta soli na sztywna pianę i dodajcie ją do gotowej, wymieszanej masy serowej na samym końcu. Pamiętajcie by dodawać stopniowo i mieszać, najlepiej drewnianą łyżką, tylko w jedną stronę. To gwarancja, że sernik będzie puszysty i nie opadnie po upieczeniu.