Serniki robimy cały rok. Latem lekkie, na zimno, jesienią wracamy do tych klasycznych, z twarogiem na cieście. Najczęściej sięgamy po przepis na sernik z brzoskwiniami. Ale kto powiedział, że tylko te owoce pasują do sernika? Siostra Anastazja wybrała inne sezonowe owoce, który jeszcze lepiej współgrają z masą serową. Zobaczcie jej pyszny sernik jesienny.

Co dodać do sernika?

Sernik jest ciastem, które na stałe wpisało się do tradycyjnych polskich ciast. Nie wyobrażamy sobie świąt bez serników, zarówno na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc. Często kością niezgody jest dodatek rodzynek. Jedni je kochają, inni nienawidzą. Rodzynki można zastąpić np. żurawina, która świetnie łamie słodki smak swoja lekka kwaskowością. Ale typowym dodatkiem do serników są brzoskwinie. Słodkie, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach po ugryzieniu kawałka ciasta. Ale oprócz brzoskwiń można dodać inne owoce sezonowe: morele, maliny, truskawki, jagody, czy ananas świetnie odmienią klasyczny smak sernika.

Jest jednak owoc, który chyba najlepiej pasuje do sernika, pomijając brzoskwinie. To śliwki. Ich kwaskowaty smak i cudowna konsystencja idealnie ożywiają smak masy serowej. Połączenie słodyczy z kwaskowością tworzy duet doskonały. Właśnie taki sernik proponuje siostra Anastazja. Wykorzystajcie sezon na śliwki i zróbcie sernik według jej przepisu.

Sernik ze śliwkami i bezę

Ciasto:

  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 ¼ kg sera białego zmielonego
  • 10 jaj
  • 35-40 dag cukru kryształu
  • 1 1/2 torebki budyniu
  • waniliowego bez cukru
  • 30 dag margaryny
  • 60 dag śliwek

Na bezę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru

Zaczynamy od przygotowania ciasta na spód. Utrzyjcie margarynę z cukrem, dodając stopniowo żółtka. na końcu dospypcie  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę serową zacznijcie od utarcia margaryny z cukrem. Dodawajcie stopniowo żółtka, a gdy masa nabierze lekkości i będzie jednolita zacznijcie dodawać sr wymieszany z budyniem.
Białka ubijcie na sztywną i delikatnie wymieszajcie z masa serową. Pamietajcie, by nie robić tego mikserem, tylko łyżką, najlepiej drewnianą, mieszajć w jedną stronę. To pozwoli zachować masie puszystość.
Śliwki umyjcie, wyjmijcie pestki i pokrójcie w niewielkie cząstki.
Nastwacie piekarnik na 180 stopni C.
W międzyczasie zróbcie bezę. Ubijcie białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Okrągłą formę wyłóżcie papierem do pieczenia, na dno wyłóżcie ciasto, na nie wylejcie 1/3 części masy serowej, na niej ułóżcie śliwki i przykryjcie je pozostałą masą serową. Na wierzch ciasta rozprowadźcie bezę
Pieczcie w piekarniku 1 godzinę.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

  • Do pieczenia sernika nie należy używać składników, które przed chwilą zostały wyjęte z lodówki. Zanim przystąpi się do pracy, dobrze jest, aby wszystkie produkty osiągnęły temperaturę pokojową
  • Serniki należy piec w temperaturze 180 stopni, nie dłużej niż pół godziny. Po upływie tego czasu temperaturę powinno się stopniowo obniżać.
  • Nie wolno wyciągać ciasta z piekarnika zbyt szybko. Najlepiej pozostawić ciasto w wyłączonym piecyku i poczekać aż wystygnie, około pół godziny.