Ogórki gruntowe z tygodnia na tydzień stają się coraz tańsze, więc powoli zaczynamy szykować z nich różne pyszności. Oprócz klasycznych przepisów, jak mizeria czy chłodnik ogórkowy, wszystkim nam cieknie już ślinka na ogórki małosolne, idealne do obiadu czy grilla. Aby jednak miały one dużo smaku i aromatu, warto dorzucić do podstawowego przepisu 1 dodatkowy składnik. Znajdziecie go w każdym sklepie, ale nie każdy wie, że idealnie pasuje do ogórków.
Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Podstawowe zasady
Zanim przejdziemy do dodatków, najpierw zajmijmy się podstawami, czyli żelaznymi zasadami, które są niezbędne do przygotowania dobrych małosolnych. Bez nich nie pomogą nawet najbardziej wyraziste przyprawy, dlatego zawsze pamiętajcie, że:
- najlepiej wybierać twarde i nieduże ogórki,
- naczynie, w którym robimy ogórki małosolne, powinno być szklane lub wykonane z kamionki,
- zalewę przygotowujemy w proporcji 1:1, czyli 1 łyżka soli na każdy litr wody,
- woda na zalewę nie powinna być ani zbyt zimna, ani gorąca (najlepszym wyborem będzie ta letnia),
- całe ogórki muszą być dokładnie przykryte słoną zalewą,
- przygotowane ogórki małosolne należy przykryć talerzykiem lub inną pokrywką, a następnie czymś dociążyć.

Źródło: Getty/iStock
Co dodać do ogórków małosolnych, żeby były smaczniejsze?
Klasyczny zestaw przypraw, które podkręcają ogórki małosolne, to chrzan, czosnek, koper i ziarna pieprzu oraz nasionka gorczycy. Niektórzy dodają do tego również liść laurowy oraz liście wiśni czy porzeczki, które nadają niepowtarzalny aromat. Jest jednak jeszcze jeden składnik, o którym mało się mówi, a genialnie sprawdza się do tego przepisu. Chodzi o plasterki świeżego imbiru, które nadadzą ogórkom znacznie bardziej wyrazistego smaku. Nie należy jednak przesadzać z ilością takiego dodatku, gdyż w nadmiarze może on przyćmić cały naturalny smak ogórka, a przecież nie o to nam chodzi. Na cały słój małosolnych w zupełności wystarczą więc dosłownie 2-3 cienkie kawałki kłącza.
Przepis na ogórki małosolne z imbirem
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 1,5 l wody,
- 1,5 łyżki soli,
- 3-4 ząbki czosnku,
- kilka plasterków imbiru,
- 1 pęczek kopru,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka nasion gorczycy.
Przygotowanie:
Zaczynamy od dokładnego wymycia ogórków i namoczenia ich w zimnej wodzie. Następnie przekładamy je do słoja lub dużego naczynia z kamionki i dokładamy wszystkie przyprawy. Wkładamy więc pęczek kopru, czosnek obieramy i lekko miażdżymy, imbir kroimy w plastry, a na koniec dorzucamy pieprz ziarnisty oraz gorczycę. Wszystko zalewamy wodą wymieszaną z solą i przykrywamy oraz dociążamy, a po około 3-4 dniach ogórki małosolne z imbirem będą gotowe.
















