Sezon na mieszanie solanki i upychanie ogórków z przyprawami do słoików już powoli się rozkręca, a pierwsze ogórki małosolne pojawiają się na naszych stołach. W tym roku warto jednak nieco podkręcić tradycyjny przepis i spróbować nowego połączenia smaków. Wystarczy do tego tylko 1 prosty dodatek, za to różnica jest ogromna.
Co dodać do ogórków małosolnych? Podstawowy zestaw
Każdy przepis na ogórki małosolne wymaga podstawowego zestawu przypraw, takich jak sól, baldachy kopru, korzeń chrzanu i ząbki czosnku. Niektórzy dodają do tego jeszcze liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę, a nie brakuje też takich, którzy wykorzystują też aromatyczne liście wiśni, dębu czy porzeczek. Taki składnik pozytywnie wpływa nie tylko na smak i zapach, ale i na konsystencję ogórków, gdyż dzięki listkom, zyskują one jeszcze większą twardość i chrupkość. Warto jednak dorzucić do tych wszystkich składników coś jeszcze, o czym mało się mówi w kontekście ogórków, a idealnie tu pasuje.

Źródło: Getty/iStock
Jak zrobić ogórki małosolne, żeby były bardziej wyraziste?
Jeśli lubicie wyraziste smaki, warto dodatkowo dorzucić do ogórków pikantną nutę w postaci kilku papryczek chili. Może to być zarówno peperoni o średnim stopniu ostrości, jak i habanero, które "pali" już znacznie mocniej. Jakiekolwiek małe papryczki wybierzecie, wszystkie będą źródłem doskonałego smaku i aromatu, a dodatkowo pięknie ozdobią słoik z ogórkami, dodając mu kolorów.
Ten patent podpatrzyłam u Kwasiora, znanego kucharza, prowadzącego kanał @KuchniaKwasiora na YouTube. W jednym z opublikowanych tam filmów możemy zobaczyć przepis na pikantne ogórki małosolne, w którym Kwasior nie żałuje kolorowych papryczek do słoików z ogórkami. Dzięki takiemu dodatkowemu składnikowi jego pikantne ogórki małosolne wychodzą obłędnie pyszne.
Same proporcje są proste, bo papryczek i wszystkich innych przypraw dodajecie tyle, ile lubicie, a na zalewę mieszacie po 1 czubatej łyżce soli kamiennej i 1 czubatej łyżce cukru na każdy litr wody.
Ogórki małosolne - jak wykorzystać je w kuchni?
Tak przygotowane ogórki małosolne same w sobie są przepyszną przekąską lub dodatkiem do kanapek czy obiadu, ale można z nich też zrobić inne wyśmienite dania. Szczególnie polecamy takie przepisy jak:
- chłodnik z ogórków małosolnych,
- mizeria z ogórków małosolnych,
- chrupiąca sałatka ogórkowa z kalafiorem,
- zupa ogórkowa z ogórków małosolnych,
- sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych,
- surówka z ogórków małosolnych i pomidora,
- sos tzatziki z ogórków małosolnych.
















