Przepis na ogórki małosolne jest banalnie prosty, ale warto urozmaicić podstawową wersję o pewien aromatyczny dodatek. Te cenne liście rosną w wielu ogródkach, ale nie każdy wie, jak wiele mają dobrego. Wrzućcie je pod nakrętkę i cierpliwie poczekajcie, a gotowe ogórki małosolne wyjdą lepsze niż kiedykolwiek wcześniej. 

Jakie liście dodać do ogórków małosolnych?

Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Sam przepis nie jest trudny, ale cały sekret receptury tkwi w dobrej jakości składnikach. Najważniejsze są oczywiście świeże, twarde i niewielkich rozmiarów ogórki, ale trzeba też pamiętać o jakościowych dodatkach. Podstawowy zestaw aromatycznych przypraw to baldachy kopru, ząbki czosnku, przyprawy i chrzan. Nie wykorzystujemy jednak samego korzenia chrzanu, ale i jego liście, bo w nich kryje się równie dużo smaku i zapachu. Te popularne "chwasty" sprawiają, że przepis na ogórki małosolne od razu staję się znacznie lepszy i to nie tylko pod względem smakowym. 

ogórki małosolne

Źródło: Getty/iStock

Liście chrzanu - właściwości

Liście chrzanu to nie tylko bogactwo smaku i aromatu, ale i cennych właściwości odżywczych. Mało kto wie, że zawierają one wartościową synigrynę. Ten składnik odpowiada za ostry posmak chrzanu i ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, rozgrzewające i odkażające. Oprócz tego w liściach chrzanu znajdziemy też minerały, takie jak potas, magnez i wapń, a także witaminy C, A, E i B. Jeśli więc chcecie skorzystać z tych wszystkich właściwości, koniecznie dorzucajcie liście chrzanu do słoików z ogórkami.

Ogórki małosolne - przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 l ciepłej, przegotowanej wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 mała główka czosnku,
  • korzeń chrzanu + 2 duże liście chrzanu,
  • 1 duża gałązka kopru
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy.

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy i przekładamy do słoików. Do każdego naczynia dorzucamy też koper, rozgniecione ząbki czosnku, gorczycę i korzeń oraz liście chrzanu. Ciepłą, przegotowaną wodę mieszamy z solą i zalewamy całość, a następnie zakręcamy wieczka. Tak przygotowane ogórki małosolne potrzebuję około 2-3 dni i będą gotowe.