Kiedy kupimy za dużo kajzerek często zostają w chlebaku i po kilku dniach nie nadają się do jedzenia. Jedynie, co można z nich wtedy zrobić to wysuszyć i zmielić na bułkę tartą. Jeśli jednak nie potrzebujemy bułki tartej warto zamienić je na coś innego. Najczęściej przygotowujemy z nich bułkę w jajku na słono. Z przyprawami, zapieczona na maśle, to szybkie i pyszne danie, które kochają wszyscy. My jednak mamy inny pomysł na czerstwe bułki. Tym razem na słodko.

Budyniowe bułki na maśle

Jeśli macie ochotę na słodkie śniadanie, wykorzystajcie czerstwe bułki i zróbcie je w budyniowej masie. Bułka zmięknie błyskawiczna, a przypieczona na maśle będzie smakować jak najlepsza drożdżówka z budyniem. Przygotujcie:

  • 3 kajzerki
  • jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
  • cukier puder
  • masło

Kajzerki pokrójcie na kromki o grubości ok 1 cm. W misce połączcie mleko, jajko i budyń. Wymieszajcie je do czasu, aż powstanie gładka masa. W powstałej masie jajecznej obtoczcie z obu stron kromki pokrojonych bułek. Smażcie na rozgrzanym maśle na małym ogniu do czasu, aż ładnie się zrumienia z obu stron. Na koniec, tuż przed podaniem gotowe bułki oprószcie cukrem pudrem. Gorące bułeczki można też podać z miodem, ulubionym dżemem, albo położyć na górę owoce. To danie smakuje tak dobrze, że następnym razem specjalnie kupicie więcej bułek, żeby przygotować ten przysmak na śniadanie dla całej rodziny.

Co zrobić z czerstwego pieczywa?

Jeśli nie macie ochoty na słodkie bułki z patelni, czerstwe pieczywo można wykorzystać jeszcze na kilka innych sposobów. Można z nich zrobić dania zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. A obiad z czerstwego chleba zaspokoi głód całej rodziny. Oto nasze pomysły: