Gdy mówimy o panierce do kotleta schabowego, pierwsza na myśl przychodzi nam klasyczna bułka tarta, jajko i mąka. Taką panierkę wykorzystujemy też do ryby, czy kąsków z kurczaka. Ale ja mam inny, znacznie smaczniejszy pomysł na połączenia chleba ze schabowym.

Czerstwy chleb można wykorzystać na kilka sposobów. Można z niego przygotować grzanki, które potem dodajemy do zupy. Można zrobić tosty z serem i szynką, tosty francuskie, albo przygotować sycącą zupę chlebową. Podeschnięty chleb świetnie zagęści też sos, albo zupę. Ostatecznie można go wysuszyć i zmielić na bułkę tartą.

Panierka do kotletów z czerstwego chleba

Tym razem jednak mamy jeszcze jeden pomysł, na zalegający w chlebaku chleb. Zrobicie z niego obłędnie pyszną panierkę do kotletów schabowych i nie tylko. Wystarczy, że pokroicie kromki w małą kostkę i odpowiednio je przygotujecie. Kotlety w takiej otoczce smakują jeszcze lepiej niż zwykle, a panierka jest tak dobra, że można jeść samą, nawet bez mięsa. Do jej przygotowania potrzebujecie:

  • 3-4 kromki czerstwego chleba
  • 10 g startego drobno parmezanu
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • odrobina mleka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Z pokrojonych kromek chleba odkrójcie skórki, a resztę pokrójcie w małą kostkę, ok 1x1 cm. Do miski wbijcie jajka, dodajcie mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan, mleko, sól i pieprz. Mieszajcie dokładnie, do połączenia się składników i usunięcia grudek. Powinno wyjść gęste ciasto jak na racuchy. W zależności od konsystencji można dodać więcej mąki, albo dolać mleka, by uzyskać odpowiednią gęstość. W cieście zanurzcie kawałki chleba, przez chwilę w nim trzymajcie, by chleb namókł, a następnie "przyklejcie" je do kotletów i od razu połóżcie na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażcie na średnim ogniu do czasu, aż grzanki się pięknie zarumienią z obu stron. Trzeba uważać tylko przy przekładaniu, by od mięsa nie odpadły kawałki chleba. Podawajcie od razu po upieczeniu z ulubiona surówką i ziemniakami.

Inne pomysły na panierkę do kotletów

Czerstwy chleb, to nie jedyny ciekawy pomysł, z którego postanie pyszna panierka do kotletów. Oto kilka pomysłów: