Chleb to jeden z podstawowych produktów w każdym domu, dlatego kupujemy go niemal codziennie. Czasem jednak zdarza się, że nie jesteśmy w stanie zjeść go, zanim wyschnie i zostajemy z nadwyżką twardego jak kamień pieczywa. Jak je wykorzystać, aby nic nie marnować? Jest na to banalnie prosty, szybki, a do tego obłędnie pyszny sposób.

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Aby zamienić suche pieczywo, którego nikt już nie chce dotknąć, w apetyczne danie na ciepło, wystarczy zapiec go z jajkami i serem, tworząc sycącą chlebową zapiekankę. To łatwe danie smakuje każdemu i błyskawicznie znika ze stołu, a dodatkowo można je przygotować w wielu dowolnych smakach. Bazą są kawałki chleba, i jajeczno-jogurtowa masa, dowolne przyprawy i starty ser na wierzch. Całą resztę składników możemy natomiast dobierać sami, dodając przeróżne warzywa, zioła, wędliny, inne rodzaje serów, oliwki, suszone pomidory czy kapary. Przepis ten jest więc genialnym sposobem nie tylko na wykorzystanie czerstwego pieczywa, ale i wszystkich innych resztek z lodówki.

Przepis na zapiekankę chlebową

Składniki:

  • pół bochenka czerstwego chleba
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g startego sera żółtego
  • 50 g sera feta
  • pół papryki
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

1. Czerstwy chleb kroimy na dość cienkie kromki, a następnie na połówki. Natkę pietruszki drobno siekamy, paprykę kroimy w małą kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

2. W misce mieszamy jajka z jogurtem, pokruszoną fetą, olejem, czosnkiem, natką i wszystkimi przyprawami. 

3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie wykładamy je kawałkami chleba. Wszystko zalewamy jajeczną masą i posypujemy z wierzchu startym serem. 

4. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.