Co zrobić z czerstwego chleba? Istnieje całkiem sporo pomysłów na jego zużycie. Można zgrillować go i wykorzystać do bruschetty albo pokroić w kostkę i przerobić na grzanki. Jest jednak jeszcze jeden, nieco zapomniany przepis, który warto przywrócić do łask. Tym bardziej że prawdopodobnie większość z was pamięta ten smak z dzieciństwa.

Jak odświeżyć suchy chleb?

Jeśli wasze chlebaki pękają w szwach od nadmiaru lekko czerstwego pieczywa, najsmaczniej i najprościej będzie zrobić chleb w jajku. Przepis ten można nazwać rodzimą wersją tostów francuskich, która kiedyś często gościła na naszych stołach, ale obecnie odeszła już trochę w niepamięć. Warto jednak ją przypomnieć, gdyż jest to genialny patent na odświeżanie starego pieczywa. Nasze mamy i babcie przygotowywały te mięciutkie, rumiane kromki za każdym razem, gdy zostawały im nadwyżki chleba, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w podobny sposób odratować również suche bułki. Taki posiłek idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację, a także jako szybka przekąska w trakcie dnia.

Jak zrobić chleb w jajku?

To banalnie proste. Potrzebujecie tylko jajka i odrobiny oleju, a reszta składników jest już opcjonalna. Wystarczy rozbić jajka i rozmącić je widelcem na jednolitą masę, a następnie maczać w niej czerstwe kromki w każdej strony. Tak przygotowany chleb wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy, aż będzie rumiany z obu stron. Zdecydowanie najlepiej smakuje zrobiony na maśle, ale można wykorzystać też olej lub oliwę.

Co można dodać do chleba w jajku?

Ten przysmak można zajadać zarówno na słodko, jak i na słodko, wystarczy tylko dodać do rozmąconych jajek ulubione przyprawy lub zioła. Najlepiej sprawdzą się tu:

  • mielony cynamon,
  • zioła prowansalskie,
  • cukier wanilinowy,
  • świeży szczypiorek,
  • kilka kropli aromatu do ciasta,
  • chilli lub pieprz kajeński.