Zastanawiacie się, do czego wykorzystać czerstwe bułki, aby ich nie wyrzucać? Większość z nas po prostu zamienia takie resztki w bułkę tartą, jednak to tylko jeden z wielu pomysłów. Jeśli nie potrzebujecie akurat tego sypkiego składnika na panierkę, możecie stworzyć ze starych bułek genialny obiad dla całej rodziny w jedyne 30 minut. 

Jak uratować czerstwe bułki?

Okazuje się, że takie śniadaniowe wypieki, które nie są już pierwszej świeżości świetnie sprawdzają się jako baza do różnego rodzaju zapiekanek. Wystarczy tylko pokroić takie bułki i włożyć je do blaszki, a następnie zalać prostą mieszanką na bazie jajek, śmietany i serka ricotta. Do tego wystarczy już tylko sól i pieprz oraz tarty ser, dzięki któremu gotowa zapiekanka będzie miała zwartą konsystencję i pyszny, głęboki smak. 

Taką podstawową jajeczną mieszankę można też do woli urozmaicać wszelkimi ulubionymi dodatkami, a w tym celu sprawdzi się na przykład drobno pokrojone warzywa, kawałki szynki lub boczku, a także oliwki czy suszone pomidory. Dzięki temu przepis na zapiekankę z czerstwych bułek świetnie sprawdza się do "wyczyszczenia" lodówki z resztek. Dobrym pomysłem będzie też dodatek świeżych lub suszonych ziół oraz aromatycznych przypraw, dzięki którym gotowa zapiekanka nabierze więcej smaku. Zobaczcie więc proporcje głównych składników poniżej i eksperymentujcie z różnymi dodatkami, w zależności od tego, co aktualnie macie w lodówce.

Prosty przepis na zapiekankę z czerstwych bułek

Składniki:

  • 3 czerstwe bułki,
  • 4 jajka,
  • 200 g serka ricotta,
  • 100 ml gęstej śmietany,
  • 100 g tartego sera żółtego,
  • 100 g szynki,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • garść czarnych lub zielonych oliwek,
  • płaska łyżeczka ulubionych suszonych ziół,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do wysmarowania formy.

Przygotowanie:

Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem. Czerstwe bułki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wykładamy nią szczelnie dno foremki, lekko wszystko dociskając. W dużej misce mieszamy dokładnie jajka, ricottę i śmietanę, a następnie dodajemy do tej mieszanki drobno pokrojoną paprykę, oliwki, szynkę i posiekany szczypiorek oraz tarty ser. Całość doprawiamy solą, pieprzem ora ziołami i przelewamy do formy wprost na suche bułki. 

Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i odstawiamy ją do wystudzenia, a następnie przykrywamy ją z wierzchu dużym talerzem i ostrożnie przewracamy formę do góry dnem.