Nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeże, jeszcze ciepłe pieczywo. Nie musicie jednak z samego rana biec do pobliskiej piekarni, bo równie szybko upieczecie swoje własne drożdżowe bułeczki o idealnie chrupiącej skórce i miękkim, puszystym środku. Wystarczy jedynie wybrać przepis na nocne bułki, a połowa pracy z rana odejdzie.
Jak zrobić bułki - najprostszy sposób
Mało kto ma czas, aby rano zagniatać ciasto na domowe bułki, jednak jest na to o wiele prostszy sposób. Nocne bułki to sprytne rozwiązanie, dzięki któremu rano będziecie mogli cieszyć się świeżym, gorącym i chrupiącym pieczywem w jedyne 12 minut. Całą masę zagniata się bowiem poprzedniego dnia, a o poranku wystarczy tylko uformować z niej kształtne bułeczki i włożyć wszystko do piekarnika.
Sam przepis na ciasto jest banalnie prosty i składa się tylko z 4 produktów. Co więcej można go modyfikować do woli, dorzucając ulubione ziarna. Świetnie sprawdzi się tu zarówno sezam, siemię lniane, mak, jak i pestki dyni czy słonecznika. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie.
Prosty przepis na nocne bułki
Składniki:
- 350 g mąki pszennej + 150 g mąki pełnoziarnistej,
- 4 g drożdży suszonych (lub 12 g świeżych),
- 10 g soli,
- 370 ml wody,
- opcjonalnie: sezam, mak lub ulubione pestki do posypania.
⠀Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie gotową masę krótko wyrabiamy, lekko rozciągając i składając. Tak przygotowane ciasto na bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia rano rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy do niego na chwilę blachę. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 8 równych części, po czy, formujemy w dłoniach bułeczki i układamy je na rozgrzanej blaszce. Opcjonalnie posypujemy bułki po wierzchu ulubionymi ziarnami, a następnie spryskujemy je lekko wodą i wkładamy do piekarnika na około 12 minut.
Gotowe bułki pełnoziarniste wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, a potem zajadamy z ulubionymi dodatkami.
Źródło: Instagram.com/foodypopz/