Nadmiar chleba, którego nie sposób zjeść w całości, to problem w wielu domach. Zazwyczaj nie da się tego to zrobić przed tym, aż stanie się on lekko czerstwy. Wcale jednak nie musicie wyrzucać pieczywa lub jeść go w takiej formie, która wam nie smakuje. Możecie za to przygotować z niego pyszny obiad, którym będzie się zajadać cała rodzina.

Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Ten przepis będzie idealny dla miłośników "oszczędnego gotowania". Sprawi, że nic się nie zmarnuje w waszej kuchni. Poza czerstwym chlebem będziecie potrzebować jeszcze składników, które wykorzystuje się w tradycyjnej lasagne.

Tak naprawdę ta potrawa od włoskiego specjału różni się tym, że makaron musicie zastąpić kromkami czerstwego chleba. Po upieczeniu jednak w ogóle nie będzie czuć, że pieczywo nie było pierwszej świeżości. Danie wyjdzie naprawdę bardzo smaczne, a wy będziecie mieć sporo satysfakcji z gotowania w duchu zero waste.

Przepis na lasagne z chleba

Potrzebne składniki:

  • kilka kromek czerstwego chleba
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • starta mozzarella lub inny ser
  • sos beszamel: mleko, masło, mąka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw odkrójcie skórkę z kromek, natrzyjcie je oliwą i ząbkami czosnku. Podsmażcie na suchej patelni tak, by były lekko chrupiące. Możecie zrobić to też w tosterze lub piekarniku.
  2. Następnie rozgrzejcie na patelni odrobinę oliwy, dodajcie posiekaną cebulę. Gdy będzie już zeszklona – dołóżcie mięso.
  3. Całość podsmażajcie do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, a także pomidory i passatę.
  4. Duście na średnim ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
  5. Następnie zabierzcie się za przygotowanie sosu beszamelowego. Włóżcie do rondelka 30 g masła i rozpuśćcie je na wolnym ogniu. Wsypcie 40 g mąki pszennej i energicznie wymieszajcie – tak, by powstała gładka masa bez grudek.
  6. Cały czas mieszając, wlewajcie stopniowo mleko.
  7. Dodajcie gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  8. Gdy sos zgęstnieje – zdejmijcie rondelek z gazu.
  9. Na dnie formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego ułóżcie obok siebie pierwszą warstwę kromek pieczywa, zalejcie je sosem bolońskim, a później dodajcie warstwę beszamelu oraz startą mozzarellę.
  10. Układajcie tak zapiekankę do momentu, aż skończą się wam składniki. Na koniec posypcie wierzch serem.
  11. Chlebową lasagne włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 25 minut.