Nadmiar chleba, którego nie sposób zjeść w całości, to problem w wielu domach. Zazwyczaj nie da się tego to zrobić przed tym, aż stanie się on lekko czerstwy. Wcale jednak nie musicie wyrzucać pieczywa lub jeść go w takiej formie, która wam nie smakuje. Możecie za to przygotować z niego pyszny obiad, którym będzie się zajadać cała rodzina.
Jak wykorzystać czerstwy chleb?
Ten przepis będzie idealny dla miłośników "oszczędnego gotowania". Sprawi, że nic się nie zmarnuje w waszej kuchni. Poza czerstwym chlebem będziecie potrzebować jeszcze składników, które wykorzystuje się w tradycyjnej lasagne.
Tak naprawdę ta potrawa od włoskiego specjału różni się tym, że makaron musicie zastąpić kromkami czerstwego chleba. Po upieczeniu jednak w ogóle nie będzie czuć, że pieczywo nie było pierwszej świeżości. Danie wyjdzie naprawdę bardzo smaczne, a wy będziecie mieć sporo satysfakcji z gotowania w duchu zero waste.
Przepis na lasagne z chleba
Potrzebne składniki:
- kilka kromek czerstwego chleba
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- pół szklanki passaty pomidorowej
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- starta mozzarella lub inny ser
- sos beszamel: mleko, masło, mąka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Najpierw odkrójcie skórkę z kromek, natrzyjcie je oliwą i ząbkami czosnku. Podsmażcie na suchej patelni tak, by były lekko chrupiące. Możecie zrobić to też w tosterze lub piekarniku.
- Następnie rozgrzejcie na patelni odrobinę oliwy, dodajcie posiekaną cebulę. Gdy będzie już zeszklona – dołóżcie mięso.
- Całość podsmażajcie do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, a także pomidory i passatę.
- Duście na średnim ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Następnie zabierzcie się za przygotowanie sosu beszamelowego. Włóżcie do rondelka 30 g masła i rozpuśćcie je na wolnym ogniu. Wsypcie 40 g mąki pszennej i energicznie wymieszajcie – tak, by powstała gładka masa bez grudek.
- Cały czas mieszając, wlewajcie stopniowo mleko.
- Dodajcie gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
- Gdy sos zgęstnieje – zdejmijcie rondelek z gazu.
- Na dnie formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego ułóżcie obok siebie pierwszą warstwę kromek pieczywa, zalejcie je sosem bolońskim, a później dodajcie warstwę beszamelu oraz startą mozzarellę.
- Układajcie tak zapiekankę do momentu, aż skończą się wam składniki. Na koniec posypcie wierzch serem.
- Chlebową lasagne włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 25 minut.