Kupiliście bułki na zapas, ale nie zdążyliście zjeść wszystkich na świeżo? Jeśli nie są już tak mięciutkie, aby zajadać je w formie kanapek, to jeszcze nic straconego, bo wciąż możecie wyczarować z nich przepyszne śniadanie lub kolację na ciepło. Wystarczy je wydrążyć i nafaszerować kilkoma prostymi składnikami, a efekt przerośnie wszystkie oczekiwania. Zobaczcie, co można zrobić z wczorajszych bułek, a będziecie zachwyceni.

Co można zrobić z kajzerek?

Aby pysznie i pomysłowo wykorzystać kajzerki, które nie są już mięciutkie i puszyste, wystarczy przekroić je na 3/4 wysokości i wydrążyć cały miąższ, a potem wypełnić tę lukę podsmażonymi pieczarkami z cebulką. Do tego przyda się jeszcze drobno pokrojona szynka lub kiełbasa, a to wszystko posypujemy tartym serem i wybijamy na wierzchu surowe jajko. Resztę zrobi już piekarnik i to tylko w 10-15 minut. Po tym czasie lekko podeschłe bułki zamienią się w przepyszne, sycące i pięknie prezentujące się na talerzy danie na ciepło. 


Prosty przepis na zapiekane faszerowane bułki

Składniki:

  • 4 kajzerki,
  • 4 jajka,
  • 6 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 plastry szynki lub kawałek kiełbasy,
  • 100 g sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek lub koperek do dekoracji.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy na patelni masło i smażymy cebulkę z czosnkiem, a gdy zmiękną i się zeszklą, dorzucamy pieczarki. Wszystko razem podsmażamy aż pieczarki się zarumienią i odstawiamy farsz do wystudzenia.

Szynkę lub kiełbasę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na drobnych oczkach. Bułki przecinamy na wysokości 3/4, a następnie wydrążamy z nich cały środek i wypełniamy go pieczarkowym nadzieniem. Tak przygotowane faszerowane bułki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdą bułkę posypujemy na górze szynką i serem, a na koniec wybijamy na górę po jednym jajku. Wszystko posypujemy solą i pieprzem, a następnie zapiekamy przez około 10-15 minut w 200 stopniach. Gotowe zapiekane bułki podajemy posypane posiekanym drobno szczypiorkiem lub koperkiem.