Chcecie przyrządzić włoskie tiramisu lub pyszną bezę z kremem mascarpone? Nie musicie specjalnie lecieć do sklepu po opakowanie tego kultowego serka. Znacznie lepszy zrobicie we własnej kuchni i to tylko z 2 składników. Tak idealnie kremowego mascarpone jeszcze nie jedliście.

Jak zrobić mascarpone?

Mascarpone to prawdziwy niezbędnik do wszelkich deserów i nie tylko. Wszyscy kochamy ten serek za jego gęstą, aksamitną konsystencję i obłędnie śmietankowy smak, dlatego często używamy go w swoich kuchniach. Nie jest on jednak jeszcze aż tak popularny, aby znaleźć go w mniejszych sklepach, więc zwykle musimy wybrać się po niego do większego marketu. Okazuje się jednak, że wcale nie musimy iść na zakupy, gdyż można go łatwo zrobić w domu. To banalnie proste, gdyż wystarczy tylko podgrzać śmietankę kremówkę z odrobiną soku z cytryny, a potem już tylko cierpliwie poczekać aż serek stężeje i odcieknie. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż efekt zachwyca smakiem i konsystencją. Gdy raz przygotujecie takie domowe mascarpone, nie będziecie już wrzucali go do koszyków na zakupach.

Ten prosty przepis robi furorę w internecie i znajdziemy go między innymi na TikToku. Recepturę przetestowało już wielu twórców, więc możemy zobaczyć ją na wielu profilach z całego świata, między innymi u użytkownika @fromagello. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak krok po kroku.

@fromagello mascarpone cheese#cheese #fromage #mascarpone #mascarponecreme #tiramisu #cheesecake #foryou #fypシ #tiktok ♬ Love Story - Indila

Przepis na domowy ser mascarpone

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Śmietankę kremówkę podgrzewamy w rondelku, regularnie mieszając. Kiedy widzimy, że za chwilę zacznie wrzeć, zdejmujemy garnuszek z palnika, dodajemy 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i dokładnie mieszamy.

2. Następnie znów ustawiamy rondelek na palniku i podgrzewamy śmietankę z sokiem jeszcze przez około 2 minuty, aż zgęstnieje. W tym momencie zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

3. Miskę wykładamy czystą ściereczką i przelewamy na nią ostudzoną masę. Zawijamy materiał w woreczek i zostawiamy śmietankę do odciekania na około godzinę. Po tym czasie jeszcze mocniej ściskamy sakiewkę i dodatkowo obciążamy ją talerzykiem, a następnie wstawiamy do lodówki na około 12 godzin. 

Taki domowy serek mascarpone można przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień.