Macie ochotę na smaczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu ciasto? Zamiast po raz kolejny robić sernik na zimno, weźcie szklankę kaszy manny i przygotujcie coś jeszcze smaczniejszego. Te niepozorne drobinki genialnie sprawdzą się jako szybka masa do ciasta bez pieczenia, które wygląda i smakuje obłędnie, a wymaga minimum wysiłku. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak.

Jak zrobić sernik na zimno inaczej?

Klasyczny sernik na zimno z galaretką robi się na bazie sera z wiaderka lub jogurtu, jednak na tym nie kończą się możliwości. Okazuje się, że równie pyszne, kremowe i bardzo podobnie wyglądające wychodzi ciasto z kaszy manny. Masa grysikowa ugotowana na mleku z dodatkiem masła nabiera bardzo podobnej konsystencji i jest świetnym zamiennikiem klasycznego nabiału. Możemy wylać ją wprost do formy lub wcześniej przygotować spód z biszkoptów bądź ulubionych herbatników, a powstanie przepyszne ciasto grysikowe, które po dodaniu na wierzch galaretki godnie zastąpi tradycyjny sernik na zimno.

Prosty przepis na ciasto z kaszy manny

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 l mleka,
  • 200 g masła,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 600 ml wrzątku,
  • 1 opakowanie biszkoptów,
  • 3/4 szklanki cukru lub innego słodzidła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ok. 400 g malin lub innych owoców.

Przygotowanie:

Odlewamy 1 szklankę mleka, a resztę podgrzewamy w garnuszku razem z masłem, cukrem i ekstraktem wanilinowym. W tym czasie pozostałe zimne mleko mieszamy z kaszą manną, po czym wlewamy całość do gorącego mleka w garnku. Całość dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudni i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. 

Dno formy wykładamy ulubionymi biszkoptami, a następnie zalewamy lekko przestudzoną masą grysikową. Wszystko odstawiamy do całkowitego stężenia i wystygnięcia, a w międzyczasie rozpuszczamy we wrzątku 2 galaretki i dokładnie je mieszamy. Na wierzchu zastygniętej masy układamy owoce, a następnie zalewamy je zimną galaretką, po czym odstawiamy ciasto z kaszy manny do lodówki. 

Źródło: ilovebake.pl