Kasza gryczana z mascarpone i prażoną cebulką

Kasza gryczana z mascarpone i prażoną cebulką

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 140 głosów)

Składniki:

  • 30 dag kaszy gryczanej niepalonej
  • sól
  • łyżka masła
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • 3 średnie cebule
  • 3 garści upieczonych i pokruszonych orzechów włoskich
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • opakowanie (25 dag) mascarpone
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Kasza gryczana z mascarpone i prażoną cebulką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kasza gryczana z mascarpone i prażoną cebulką
  • Kaszę gotujemy ok. 15 min w lekko osolonej wodzie z dodatkiem masła. Odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy bardzo mocno olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulkę – musimy ją uprażyć na złoto. Gotową odławiamy z tłuszczu i wrzucamy do kaszy. Następnie dodajemy orzechy, cząber i miód oraz mascarpone i dokładnie mieszamy.
  • Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, pieczemy ok. 10 min – kasza nie może się przesuszyć, ponieważ będzie nieprzyjemnie chrupać (na wszelki wypadek od razu zabezpieczmy ją przed tym, przykrywając folią aluminiową). Podajemy jako dodatek do pieczonych mięs,gulaszy, ragoût lub jako samodzielne danie – z sosem z pieczonych grzybów.
  • Przed dodaniem do potrawy cząber zawsze rozkruszam – nadaje jej nieprawdopodobnego aromatu.  Nie zastępujmy mascarpone innym, chudszym serem – smak nie będzie już tak dobry. Leniwym i wygodnym, którym nie chce się siekać i prażyć cebuli, polecam dodanie tej gotowej, ze sklepu. Ma wprawdzie sporo tłuszczu, ale też bardzo ciekawie podkręca smak. Kasza nie musi być świeżo gotowana, możemy wykorzystać resztki. Wystarczy tylko je odgrzać i połączyć z resztą składników. Nie trzeba też biegać za niepaloną kaszą gryczaną – jeśli komuś nie przeszkadza charakterystyczny posmak, może użyć zwykłej kaszy palonej.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy