Łosoś wędzony, to jeden z takich składników, które dają dużo możliwości w kuchni. Można go zajadać na zimno, na przykład na kanapkach, w tortilli czy jako składnik sushi, ale da się z niego zrobić również pyszny i błyskawiczny obiad. Aby to zrobić, potrzebujecie dosłownie kilku prostych składników, a całe przygotowania zajmą nie więcej niż 10 minut. Zobaczcie genialny w swojej prostocie przepis na elegancki obiad, który zawsze robi furorę na stole.

Jak poznać dobrego łososia wędzonego?

Zanim jednak przejdziemy do tego, co zrobić z łososia wędzonego, najpierw zacznijmy od jego wyboru. W sklepach znajdziecie całe mnóstwo takiej ryby pakowanej w plasterkach lub kawałkach, ale niestety nie każda z nich jest równie dobra. Często skuszeni atrakcyjną ceną sięgamy po opakowanie, nawet nie czytając zawartych na nim informacji, a to kluczowe kryterium wyboru łososia. Na co więc zwrócić uwagę, aby się nie rozczarować? Zawsze starajcie się wybierać łososia wędzonego o intensywnym czerwono-różowym kolorze. Często spotykamy zapakowaną rybę o bladej barwie, a to nie świadczy dobrze o jej jakości.

Wiele osób zastanawia się, czy lepszy jest łosoś wędzony na zimno, czy na ciepło. Tutaj wybór zależy już od naszych preferencji, gdyż oba rodzaje są smaczne i zdrowe, ale warto pamiętać, że łosoś wędzony na zimno jest delikatniejszy i zachowuje nieco więcej składników odżywczych, a do tego ma dłuższy okres przydatności do spożycia, więc nie zepsuje się wam tak szybko w lodówce.

Prosty i szybki obiad z łososia

Gdy macie już kupionego dobrego łososia, nie pozostaje nic innego, jak tylko brać się za szykowanie pysznego obiadu. Sięgnijcie więc do lodówki po mały kubeczek śmietany, trochę soku z cytryny i świeży koperek. Do tego potrzebny będzie już tylko ulubiony makaron. Możecie użyć zarówno długich nitek spaghetti, tagliatelle czy pappardelle, jak i krótkich rurek penne, bądź kokardek farfalle. Każda pasta wspaniale połączy się z prostym łososiowym sosem, więc weźcie po prostu to, co akurat macie w szafce. 

Sam proces przygotowania jest banalnie prosty, gdyż aby zrobić makaron z łososiem, musicie tylko zagotować śmietanę z pokrojonym łososiem, posiekanym koperkiem oraz sokiem z cytryny. Całość doprawcie ulubionymi przyprawami, a oprócz klasycznego zestawu, czyli soli i pieprzu, świetnie sprawdzi się tu odrobina czosnku, czy mała szczypta chili. Gdy sos zgęstnieje, dorzucamy do niego ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Obiad można podawać na stół w ciągu 10 minut

Przepis na makaron z łososiem w 10 minut

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu,
  • 150 g wędzonego łososia
  • 180 ml śmietany 18%,
  • łyżka soku z cytryny,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: marynowane kapary ze słoiczka.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania makaronu al dente. W międzyczasie gdy pasta się gotuje, pokrójcie łososia wędzonego w paseczki, a koperek drobno posiekajcie.
  2. Następnie wylejcie na patelnię śmietankę i dodajcie do niej łososia, koperek, sok z cytryny (w tym momencie możecie też opcjonalnie dorzucić kapary) i przyprawy.
  3. Całość gotujcie na małej mocy palnika przez około 3 minuty, a następnie dodajcie na patelnię odcedzony makaron i wszystko wymieszajcie.

Co można zrobić z wędzonego łososia? Inne przepisy

Makaron z łososiem to prawdziwy obiadowy hit, ale na nim nie kończą się pomysły na ten produkt. Wędzony łosoś przyda się wam również w kuchni na wiele innych sposobów, a to najciekawsze z nich: