Roladki z łososia

Roladki z łososia to idealna przekąska na zimno, która świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach rodzinnych, na Sylwestra i na inne okazje. Nasz przepis na roladki z łososia nie jest standardowy – farsz z serka kremowego, rukoli i szczypiorku zwijamy w plastry łososia wędzonego! Przepis na tę wersję pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Kalorie:
170 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 147 głosów)

Roladki z łososia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • serek ze szczypiorkiem 1.

    Przepis na roladki z łososia zaczynamy od dokładnego wymycia rukoli i szczypiorku, a następnie ich osuszenia przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do serka kremowego – całość dokładnie mieszamy. 

  • łosoś 2.

    Kolejnym krokiem jest ułożenie plastrów łososia wędzonego po dwie sztuki, tak aby nadchodziły one na siebie. Dalej smarujemy je serkiem ze szczypiorkiem, dodajemy odrobinę rukoli i zawijamy w roladki. Układamy je na półmisku, sypiemy pieprzem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. 

Kalorie: 170

Ilość porcji: 5

Porady

  • Nasza propozycja roladek z łososia to tzw. finger food – rodzaj żywności, spożywanej palcami. Z tego powodu świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach. 
  • Jeśli nie przepadamy za łososiem, zamiast niego możemy wykorzystać np. plastry sera lub dowolną wędlinę. 
  • Roladki z łososia wędzonego najlepiej prezentują się podane na eleganckim półmisku (np. ceramicznym czy szklanym) i udekorowane cebulą dymką. 
  • Nasz przepis na roladki z łososia można dowolnie modyfikować. Zamiast serka kremowego, możemy wykorzystać serek chrzanowy, zamiast rukoli – szpinak, jarmuż, sałatę rzymską lub lodową.
     

Notka redakcyjna

Roladki z łososia w tortilli

Alternatywą dla naszej propozycji są roladki z łososia w tortilli, również serwowane na zimno. Do ich przygotowania możemy wykorzystać składniki, które wyszczególnione są również w naszym przepisie oraz tortille – pszenną lub pełnoziarnistą, według indywidualnych preferencji. Przyrządzenie takiej wersji roladek z łososia również jest banalnie proste – wystarczy rozłożyć tortille, nałożyć na nią serek kremowy, rukolę i łososia wędzonego, a następnie całość dokładnie zawinąć. W dalszej kolejności zawiniętą tortillę należy włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po upływie tego czasu możemy wyjąć ją z lodówki i pokroić na roladki o grubości ok. 2-3 cm. 

Roladki z łososia wędzonego możemy przygotować również w wersji na ciepło – wystarczy wcześniej podgrzać tortillę na suchej i dobrze rozgrzanej patelni (nie należy jednak przesadzać, ponieważ zbyt mocno przypieczona tortilla może pękać). Opcjonalnie możemy pogrzać nasze roladki dopiero po przygotowaniu (również na suchej patelni). 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy