Roladki z łososia to idealna przekąska na zimno, która świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach rodzinnych, na Sylwestra i na inne okazje. Nasz przepis na roladki z łososia nie jest standardowy – farsz z serka kremowego, rukoli i szczypiorku zwijamy w plastry łososia wędzonego! Przepis na tę wersję pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży.
StockFood
(średnia 4.48 z 147 głosów)
Przepis na roladki z łososia zaczynamy od dokładnego wymycia rukoli i szczypiorku, a następnie ich osuszenia przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do serka kremowego – całość dokładnie mieszamy.
Kolejnym krokiem jest ułożenie plastrów łososia wędzonego po dwie sztuki, tak aby nadchodziły one na siebie. Dalej smarujemy je serkiem ze szczypiorkiem, dodajemy odrobinę rukoli i zawijamy w roladki. Układamy je na półmisku, sypiemy pieprzem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny.
Kalorie: 170
Ilość porcji: 5
Porady
- Nasza propozycja roladek z łososia to tzw. finger food – rodzaj żywności, spożywanej palcami. Z tego powodu świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach.
- Jeśli nie przepadamy za łososiem, zamiast niego możemy wykorzystać np. plastry sera lub dowolną wędlinę.
- Roladki z łososia wędzonego najlepiej prezentują się podane na eleganckim półmisku (np. ceramicznym czy szklanym) i udekorowane cebulą dymką.
- Nasz przepis na roladki z łososia można dowolnie modyfikować. Zamiast serka kremowego, możemy wykorzystać serek chrzanowy, zamiast rukoli – szpinak, jarmuż, sałatę rzymską lub lodową.
Alternatywą dla naszej propozycji są roladki z łososia w tortilli, również serwowane na zimno. Do ich przygotowania możemy wykorzystać składniki, które wyszczególnione są również w naszym przepisie oraz tortille – pszenną lub pełnoziarnistą, według indywidualnych preferencji. Przyrządzenie takiej wersji roladek z łososia również jest banalnie proste – wystarczy rozłożyć tortille, nałożyć na nią serek kremowy, rukolę i łososia wędzonego, a następnie całość dokładnie zawinąć. W dalszej kolejności zawiniętą tortillę należy włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po upływie tego czasu możemy wyjąć ją z lodówki i pokroić na roladki o grubości ok. 2-3 cm.
Roladki z łososia wędzonego możemy przygotować również w wersji na ciepło – wystarczy wcześniej podgrzać tortillę na suchej i dobrze rozgrzanej patelni (nie należy jednak przesadzać, ponieważ zbyt mocno przypieczona tortilla może pękać). Opcjonalnie możemy pogrzać nasze roladki dopiero po przygotowaniu (również na suchej patelni).
Komentarze