Awokado z jajkiem i łososiem

Pomysł na śniadanie lub przekąskę z awokado w roli głównej. Szybkie przygotowanie i wyjątkowe połączenie smakowe - to właśnie ten przepis na awokado!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przystawki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 193 głosów)

Składniki:

  • 3 duże awokado
  • 6 małych jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 3 plasterki wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta pieprzu
  • opiekany ciemny chleb żytni do podania

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Posiłek:

Awokado z jajkiem i łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Awokado przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Odcinamy niewielki kawałek od strony skórki z połówek awokado, aby zapobiec ich przetoczeniu, i układamy na blasze do pieczenia.
  • Ze środka, wokół pestki wydobywamy trochę miąższu, wkładamy w to miejsce plasterek łososia, robiąc wgłębienie, następnie umieszczamy żółtko, potem lekko ubijamy pozostałe białka i wlewamy wokół żółtek – tyle, aby się nie wylały.
  • Oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i zapiekamy przez 10 min lub do momentu, aż białka się zetną.
  • Posypujemy szczypiorkiem i szczyptą soli. Podajemy z grzankami z chleba żytniego.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz też: rillette z wędzonego i pieczonego łososia


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: