Awokado z jajkiem i łososiem

Ocena:

4.49 (193)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pomysł na śniadanie lub przekąskę z awokado w roli głównej. Szybkie przygotowanie i wyjątkowe połączenie smakowe - to właśnie ten przepis na awokado!

Składniki:

  • awokado  3 szt.

  • jajka  6 szt.

  • łosoś wędzony  150 g

  • szczypiorek  15 g

  • pieprz  3 g

  • kromka chleba  6 szt.

Awokado z jajkiem i łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Awokado przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Odcinamy niewielki kawałek od strony skórki z połówek awokado, aby zapobiec ich przetoczeniu, i układamy na blasze do pieczenia.

  • Krok 2:

    Ze środka, wokół pestki wydobywamy trochę miąższu, wkładamy w to miejsce plasterek łososia, robiąc wgłębienie, następnie umieszczamy żółtko, potem lekko ubijamy pozostałe białka i wlewamy wokół żółtek – tyle, aby się nie wylały.

  • Krok 3:

    Oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i zapiekamy przez 10 min lub do momentu, aż białka się zetną.

  • Krok 4:

    Posypujemy szczypiorkiem i szczyptą soli. Podajemy z grzankami z chleba żytniego.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz też: rillette z wędzonego i pieczonego łososia

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne