Makaron z sosem na bazie wódki spopularyzowała sławna modelka Gigi Hadid. Teraz danie podbija stoły na całym świecie. I wcale nie powinno nas to dziwić! Delikatna cebulka, pasta pomidorowa w połączeniu ze śmietanką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Co najważniejsze, robi się go niesamowicie szybko, a do przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników.

Penne alla vodka – przepis

Składniki:

  • 5 szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kieliszek wódki
  • makaron penne (około 2 szklanki)
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • pół kubka wody po gotowaniu makaronu
  • 200 g śmietanki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki płatków chili

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę, czosnek obieramy i drobno siekamy.
  2. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy szalotkę i czosnek, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy, płatki chili, szczyptę cukru i cynamonu (to te przyprawy wydobywają z pomidorów niesamowity smak) i dokładnie mieszamy.
  4. Dolewamy wódkę i czekamy aż odparuje.
  5. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlewamy do kubka wodę po gotowaniu makaronu. Wykorzystamy ją później.
  6. Do sosu dodajemy połowę parmezanu i mieszamy.
  7. Dolewamy śmietankę, mieszamy i redukujemy, a następnie dodajemy wodę po makaronie i ponownie mieszamy.
  8. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy, dodajemy drugą część parmezanu, mieszamy i trzymamy na ogniu przez około minutę.

Danie możemy serwować z odrobiną parmezanu na górze. Doskonale będą pasować tutaj świeże listki bazylii lub szczypta płatków chili dla jeszcze bardziej pikantnego smaku. Smacznego!

Sprawdź też:

  • Cannelloni na dwa sposoby: ze szpinakiem i z mięsem mielonym
  • Lazania - sprawdzony przepis na włoski klasyk
  • Zapiekanka makaronowa na 5 sposobów