Makaron z sosem na bazie wódki spopularyzowała sławna modelka Gigi Hadid. Teraz danie podbija stoły na całym świecie. I wcale nie powinno nas to dziwić! Delikatna cebulka, pasta pomidorowa w połączeniu ze śmietanką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Co najważniejsze, robi się go niesamowicie szybko, a do przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników.
Penne alla vodka – przepis
Składniki:
- 5 szalotek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- kieliszek wódki
- makaron penne (około 2 szklanki)
- 4 łyżki tartego parmezanu
- pół kubka wody po gotowaniu makaronu
- 200 g śmietanki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki płatków chili
Sposób przygotowania:
- Szalotkę, czosnek obieramy i drobno siekamy.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy szalotkę i czosnek, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Gdy szalotka się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy, płatki chili, szczyptę cukru i cynamonu (to te przyprawy wydobywają z pomidorów niesamowity smak) i dokładnie mieszamy.
- Dolewamy wódkę i czekamy aż odparuje.
- Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlewamy do kubka wodę po gotowaniu makaronu. Wykorzystamy ją później.
- Do sosu dodajemy połowę parmezanu i mieszamy.
- Dolewamy śmietankę, mieszamy i redukujemy, a następnie dodajemy wodę po makaronie i ponownie mieszamy.
- Do sosu dodajemy makaron, mieszamy, dodajemy drugą część parmezanu, mieszamy i trzymamy na ogniu przez około minutę.
Danie możemy serwować z odrobiną parmezanu na górze. Doskonale będą pasować tutaj świeże listki bazylii lub szczypta płatków chili dla jeszcze bardziej pikantnego smaku. Smacznego!
Sprawdź też:
- Cannelloni na dwa sposoby: ze szpinakiem i z mięsem mielonym
- Lazania - sprawdzony przepis na włoski klasyk
- Zapiekanka makaronowa na 5 sposobów