Idealny kotlet schabowy powinien mieć chrupiącą panierkę i soczysty, delikatny środek. Jak osiągnąć taki efekt? Kluczem do sukcesu jest wcześniejsze wymoczenie mięsa. Jeśli więc do tej pory pomijaliście ten krok, to koniecznie zobaczcie w, czym moczyć schab, aby był miękki i delikatny jak nigdy wcześniej.

W czym najlepiej moczyć kotlety schabowe?

Moczenie schabowych w mleku stało się już bardzo popularne, jednak istnieje jeszcze lepsza metoda, którą warto przetestować. Plastry mięsa warto zalać posoloną maślanką i zostawić na co najmniej 6 godzin, a najlepiej nawet na 12. To właśnie ten rodzaj nabiału najlepiej wpływa zarówno na konsystencję, jak i smak schabu, przez zawarty w nim kwas mlekowy, fantastycznie zmiękczający mięso.

Aby mięso było jeszcze smaczniejsze, warto też dodatkowo przyprawić maślankę przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i ulubionymi ziołami oraz mieloną papryką. Taka mieszanka sprawi, że kotlety będą obłędnie soczyste, miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach. Jeśli nie macie pod ręką maślanki, możecie zastąpić ją też jogurtem naturalnym lub kefirem, które zadziałają w bardzo podobny sposób.

Moczenie schabowych - inne pomysły na marynaty

Marynowanie mięsa na schabowe w nabiale to tylko jedna z wielu smakowitych możliwości. Jeśli nie macie akurat w lodówce maślanki, ani mleka, jogurtu czy kefiru, możecie też postawić na inne produkty. Genialnie smakują też schabowe moczone w:

  • jasnymi piwie,
  • zalewie na bazie miodu, octu oraz ostrej musztardy,
  • mieszance ketchupu z musztardą,
  • majonezie,
  • coca-coli.