Lubicie różnego rodzaju kotlety, ale staracie się zamienić klasyczną panierkę z mąki, jajka i bułki na coś zdrowszego? Wystarczy sięgnąć po pewne popularne drobinki, które zwykle sypiemy do sałatek czy owsianki. Tak przygotowana własna panierka do kotletów będzie nie tylko o niebo zdrowsza, ale i genialnie chrupiąca oraz pięknie prezentująca się na talerzach. Samo przygotowanie jest proste, a efekt zachwyci każdego. 

Co zamiast bułki tartej do panierowania kotletów?

Aby przygotować panierowane kotlety z kurczaka czy schabu, większość z nas używa jajka, mąki i bułki tartej. Z tego trio powstaje chrupiąca i rumiana panierka, która świetnie chrupie przy każdym kęsie, ale można też zrobić to nieco lżej i bardziej odżywczo. Wystarczy namoczyć mięso w marynacie z jogurtu naturalnego, a potem zamienić bułkę tartą na siemię lniane i pestki słonecznika. Kotlety w takiej panierce od razu będą zdrowsze i mniej nasiąknięte tłuszczem, bo całość zapieka się w piekarniku, a nie smaży na oleju. 

Jak zrobić panierkę z siemienia lnianego i słonecznika?

Samo przygotowanie takiej panierki to pestka. Wystarczy bowiem zmielić pestki słonecznika i siemię lniane w młynku do kawy, moździerzu lub nawet przy pomocy zwykłego blendera. Ważne tylko, aby trzymać się równych proporcji, czyli dodać po pół szklanki słonecznika i lnu.

Najlepiej od razu zmielić więcej ziaren i przygotować mieszankę do panierowania na zapas, aby potem w każdej chwili móc łatwo obtaczać w niej kurczaka czy kotlety schabowe. Ważne tylko, aby przechowywać panierkę w szczelnie zamkniętym opakowaniu, na przykład plastikowym pojemniku lub słoiku. Inaczej mogą się w niej szybko zalęgnąć mole spożywcze, które potem bardzo ciężko jest przepędzić z kuchni. 

Kotlety z kurczaka w panierce lnianej - przepis

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pół szklanki siemienia lnianego,
  • pół szklanki pestek słonecznika.

Przygotowanie:

  1. Pierś kurczaka pokrójcie w plastry i lekko rozbijcie każdy z nich. Następnie kotlety drobiowe przełóżcie do dużej miski i zalejcie jogurtem naturalnym z solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką oraz wędzoną papryką. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc. 
  2. Słonecznik i siemię lniane zmielcie w młynku, a potem wysypcie na duży talerz. Przyprawione kotlety z kurczaka obtaczajcie kolejno w panierce w każdej strony. Ważne, aby dokładnie dociskać mięso do ziaren, żeby siemię lniane i słonecznik dobrze się przylepiły. 
  3. Tak przygotowane kotlety w panierce rozłóżcie na blaszce, wyłożonej pergaminem i zapieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. 

Inne pomysły na panierkę do kotletów

A jeśli szukacie innych pomysłów na panierkę do kotletów z kurczaka czy schabu, możecie wypróbować też takie składniki jak:

  • otręby pszenne,
  • płatki kukurydziane,
  • mielone orzechy włoskie,
  • płatki migdałów,
  • płatki owsiane.