Znudziły się wam klasyczne schabowe? Przygotujcie je w jesiennej wersji pachnącej lasem. Aby to zrobić, musicie tylko przygotować prostą panierkę grzybową. Jak przygotować taki przysmak? Ten przepis jest banalnie prosty i z pewnością uda się każdemu.

Jak zrobić panierkę do schabowych?

Wystarczy zmielić suszone grzyby w młynku, moździerzu lub blenderze kielichowym. Należy rozdrabniać je tak długo, aż zamienią się w drobny pył. Tak przygotowaną mączkę grzybową mieszamy pół na pół z bułką tartą lub płatkami kukurydzianymi czy owsianymi. W takiej mieszance obtaczamy schab namoczony uprzednio w rozmąconym jajku, a następnie wrzucamy kotlety na rozgrzany tłuszcz. Musimy jednak pamiętać, aby smażyć je na wolnym ogniu, gdyż panierka z suszonych orzechów może się szybko spalić. 

Warto zauważyć, że taka grzybowa panierka sprawdzi się nie tylko do schabowych, ale i do mielonych, czy kotletów z piersi kurczaka. Co więcej, można w niej obtaczać nie tylko mięso, ale także ryby, sery, warzywa czy tofu. Grzybowa panierka maksymalnie podkręci też leśny smak kotletów z kani. 

Co można dodać do panierki? Inne pomysły na nietypowe schabowe

Schabowe to prawdziwa klasyka polskiej kuchni, jednak, aby nie było nudno, warto urozmaicać tradycyjnego kotleta nietypową panierką. Z czego jeszcze możemy zrobić chrupiącą skorupkę? W książkach kucharskich i sieci znajdziemy dziesiątki pomysłów, ale szczególnie warte przetestowania są:

  • chipsy,
  • tarty żółty ser,
  • krakersy,
  • sezam,
  • otręby,
  • orzechy ziemne lub włoskie,
  • płatki migdałowe,
  • siemię lniane,
  • nachosy,
  • wafle ryżowe.