Jak zrobić najlepszą panierkę do schabowego? Wystarczy zamienić 1 składnik, a kotlet stanie się ekstremalnie chrupiący, a do tego lżejszy dla brzucha. Odstawcie więc bułkę tartą w kąt i przygotujcie w szafce miejsce na pewne wartościowe ziarenka. Kosztują grosze i znajdziecie je w każdym sklepie.

Jak zrobić panierkę bez bułki tartej?

Tradycyjny przepis na kotlety schabowe to mięso, jajka i bułka, jednak warto przetestować nieco inną wersję klasycznej receptury i zastąpić ten ostatni składnik czymś zdrowszym i bardziej wartościowym. Choć mało kto o tym wie, aby schabowe syciły na dłużej i były bardziej lekkostrawne, wystarczy zamienić bułkę na mielone siemię lniane. Większość z nas kojarzy te wartościowe nasionka z gęstym kisielem lub posypką na pieczywo, ale okazuje się, że genialnie sprawdzają się też w roli panierki. 

Jak zrobić kotlety schabowe w panierce lnianej?

Jedyne, co musicie zrobić to zmielić nasiona lnu, a cała reszta przepisu nie różni się niczym od klasycznych kotletów. Co ważne, lepiej nie kupować mielonego lnu, tylko wybrać całe ziarna i samodzielnie zmielić je tuż przed użyciem. Wszystko dlatego, że te cenne ziarenka bardzo szybko się utleniają i ucieka z nich to, co najlepsze. Najłatwiej będzie rozdrobnić je w młynku do kawy, blenderze z pojemnikiem lub w moździerzu. 

Dalszy przebieg przepisu jest już dobrze znany wszystkim. Zaczynamy więc od rozbicia mięsa i doprawienia go z obu stron. Następnie w jednym talerzu wybijamy i roztrzepujemy jajka, a do drugiego wsypujemy świeżo zmielony len. Potem każdego kotleta osuszamy, a następnie panierujemy w jajku i lnianej mączce, po czym smażymy z obu stron na złoto.

Co zrobić, żeby panierka nie odchodziła od kotleta schabowego?

Skoro wiemy już, jak zrobić dobrą panierkę do schabowego, skupmy się na częstym problemie, jaki powstaje podczas smażenia. Wiele gospodyń narzeka na to, że panierka odkleja się od mięsa i zostaje na patelni. Jest jednak prosty sposób, aby temu zapobiec. Wystarczy tylko dodać do rozmąconych jajek odrobinę soli i oleju lub szczyptę sody oczyszczonej. Dzięki temu panierka nie tylko będzie mocno trzymała się kotleta i nie odpadnie, ale przy okazji stanie się również bardziej chrupiąca, lekka i puszysta.