Drobiowe kotlety w panierce to jeden z obiadowych klasyków, po który często sięgamy gdy nie mamy pomysłu na szybkie danie. Zwykle jednak po prostu rozbijamy filet z kurczaka i panierujemy go kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a to może się szybko znudzić. Jednak lepsza będzie inna panierka, której przygotowanie zajmuje tylko chwilę, ale smak i konsystencja gotowych kotletów zachwyca każdego. 

Nie tylko bułka tarta, czyli jak zrobić panierkę inaczej?

Aby przygotować chrupiące kotlety z kurczaka wcale nie musicie sięgać po bułkę tartą i zwykłą mąkę pszenną. Zamiast tego, lepiej przygotujcie coś ciekawszego, a potrzebujecie jedynie jajek, kilku łyżek majonezu, trochę mleka, mąki i szczyptę czosnku granulowanego. Wszystko to mieszamy na jednolitą masę, a następnie zanurzamy w powstałym cieście nasze rozbite filety z kurczaka. Potem jednak nie wrzucamy ich od razu na gorący tłuszcz, tylko wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby mieszanka dobrze oblepiła mięso i wszystkie smaki się przegryzły. Dzięki temu po usmażeniu takich kotletów, panierka genialnie chrupie, a mięso zachwyca wyrazistością. Przepis ten nieco przypomina klasyczne kotlety słoneczne, jednak dodatek majonezu i czosnku sprawia, że wychodzi nam coś o niebo lepszego. 

Przepis na kotlety z kurczaka w panierce majonezowej

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka,
  • 3 duże jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 50 ml mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, sól oraz pieprz.

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka podzielcie na 4 kotlety i lekko rozbijcie. Następnie każdy płat mięsa obsypcie z obu stron solą, pieprzem i słodką oraz ostrą papryką. 
  2. W misce wymieszajcie jajka z mlekiem, majonezem i mąką. Doprawcie całość odrobiną soli i czosnku granulowanego. 
  3. Przyprawione filety z kurczaka włóżcie do miski z ciastem i wymieszajcie całość tak, aby całe mięso było dokładnie przykryte zalewą. Wstawcie mięso w marynacie do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
  4. Po tym czasie rozgrzejcie na patelni olej i wykładajcie na niego kotlety w cieście. Smażcie je na średniej mocy palnika, aż będą chrupiące i rumiane z każdej strony.

Inne pomysły na nietypową panierkę do kotleta

Takie kotlety w cieście czosnkowo-majonezowym smakują i wyglądają genialnie, ale z czasem i one nam się po prostu przejedzą, dlatego warto znać też inne nietypowe panierki. Jeśli lubicie mięso w chrupiącej skórce, zamiast zwykłej bułki tartej możecie wykorzystać również do panierowania takie składniki jak mielone siemię lniane, płatki owsiane czy otręby. Te zamienniki tartej bułki stworzą na mięsie idealnie chrupką panierkę, a przy okazji sprawią, że obiad będzie po prostu zdrowszy i bardziej wartościowy. 

Innym efektownym pomysłem są kotlety panierowane w płatkach kukurydzianych. Ten śniadaniowy ulubieniec wszystkich dzieci smakuje dobrze nie tylko z mlekiem, ale i właśnie w formie otoczki do smażonych mięs. Wystarczy tylko lekko rozkruszyć takie duże kawałki kukurydzianego smakołyku, a następnie obtaczać mięso w rozmąconym jajku i właśnie takiej posypce. 

Ostatnim ciekawym sposobem na panierowanie kotletów jest wykorzystanie suszonych grzybów. Wielu z nas chętnie dodaje ten składnik do zup i sosów, ale nie każdy wie, że zmielone suszone grzyby idealnie sprawdzają się do obtaczania mięsa na kotlety. Już teraz nazbierajcie więc sporo dorodnych grzybów i zasuszcie je, aby potem móc z nich robić genialną panierkę przez calutki rok.